fbpx

29 iunie 1995: Naveta spațială Atlantis (SUA) și stația spațială Mir (Rusia) s-au unit, formând astfel cel mai mare satelit artificial care a orbitat până atunci în jurul Pământului.

Foto Credit: NASA
Programul Shuttle–Mir a fost un program de colaborare spațială, între Rusia și Statele Unite, care a implicat vizitarea de către navetele spațiale americane, a stației orbitale rusești Mir. Ca parte a aranjamentului, cosmonauții ruși au zburat cu navetele americane, iar la rândul lor, astronauții americani au zburat la bordul rachetei rusești Soiuz, pentru a se implica în misiuni de lungă durată la bordul stației Mir.

lansare STS 71Lansarea la 27 Iunie a Navetei Spațiale Atlantis,  Kennedy Space Center 

Naveta spațială Atlantis este una dintre navetele flotei NASA. A fost a patra navetă operațională construită. După dezastrele navetelor spațiale Challenger și Columbia, a rămas una din cele trei navete operaționale ale flotei. Celelalte două sunt Discovery și Endeavour. 

Prin Misiunea STS – 71, la 29 iunie 1995, naveta spațială Atlantis (SUA) și stația spațială Mir (Rusia) au andocat pentru prima oara, formând astfel cel mai mare satelit artificial care a orbitat până atunci în jurul Pământului.

MIR vazuta din ATLANTIS in STS 71Stația spațială Mir, fotografiată din interiorul navetei Atlantis, la finalul misiunii STS-71

În următoarele cinci zile, echipajele comune SUA-Rusia au efectuat aproximativ 100 de ore de experimente științifice, inclusiv investigații biomedicale și transferul de echipamente către și de la Mir.

Programul Mir (în rusă Мир, însemnând Pace sau Lume) a deținut recordul pentru cea mai îndelungată prezență umană neîntreruptă în spațiu, cu 3.644 de zile, până la 23 octombrie 2010 (când a fost depășit de Stația Spațială Internațională), și deține încă recordul pentru cel mai lung zbor spațial al unui om, cel al lui Valeri Poliakov, cu 437 de zile și 18 ore. Mir a fost ocupată în total timp de doisprezece ani și jumătate din cei cincisprezece ani ai săi de existență, având capacitatea de a susține un echipaj de trei persoane (și chiar mai multe pentru perioade scurte de timp).

Citește și despre ce s-a întâmplat la 28 Iunie:
https://www.educatieprivata.ro/calendar-stiintific-28-iunie-inginerii-de-la-mit-au-inventat-un-dispozitiv-de-vedere-cu-raze-x-care-poate-fi-tinut-in-mana-si-permite-utilizatorilor-sa-detecteze-miscarea-prin-pereti/ 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.