fbpx

Raluca Turcan: Unitățile de învățământ privat vor primi finanțare per elev în perioada stării de alertă

Școlile și grădinițele private vor primi finanțare de la stat per elev, în perioada stării de alertă, a anunțat, astăzi, vicepremierul Raluca Turcan.

Decizia a fost luată de Guvern, prin Ordonanță de Urgență și va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Până acum, finanțarea per elev era valabilă doar pentru unitățile acreditate. Cele mai multe unități de învățământ privat din România sunt, însă, doar autorizate, întrucât acreditarea este un proces complex și de lungă durată.

Raluca Turcan a explicat că decizia de a include în finanțarea per elev și unitățile autorizate a fost luată pentru că școlile și grădinițele private au fost afectate financiar de decizia de închidere pentru tot restul anului școlar, din cauza situației epidemiologice.

 

CONTEXT

În urmă cu câteva săptămâni, Federaƫia Montessori România și Asociația Școlilor Particulare din România au solicitat, înt-o scrisoare deschisă, susținerea financiară a autorităților pentru perioada următoare.

Fragment din scrisoarea deschisă:

Aceste rânduri găsesc, din nefericire, învățământul particular din România în situația de a se închide definitiv. În cele ce urmează, vă vom prezenta succint situația în speranța că, împreună, autorități publice, fondatori de școli și grădinițe, profesori și educatori, părinți, vom găsi soluțiile cele mai bune pentru copiii care se află în acest moment înscriși în
grădinițele și școlile particulare din România, astfel încât aceștia să-și poată continua educația în același sistem după ce instituțiile de învățământ își vor putea relua activitatea.

1. În unitățile particulare de învățământ sunt școlarizați 150.000 elevi/preșcolari.
2. În situația în care unitățile particulare de învățământ se închid în această perioadă toți cei 150.000 de copii trebuie școlarizați în unitățile de stat. Impactul bugetar ar fi de MINIM 2.500.000.000 lei/AN, aproximativ 0,3% din PIB-ul României pentru anul 2020. Calculul are la bază salariul mediu brut în învățământ pentru aproximativ 15.000 de cadre didactice și nedidactice și standardele de cost pentru lucrările de investiții finanțate din fonduri publice.
3. Suspendarea cursurilor până în luna septembrie înseamnă pentru majoritatea celor 1000 de instituții particulare finalul existenței. Redeschiderea grădinițelor și școlilor va fi imposibilă din toamnă dacă acestea nu vor putea să-și susțină cheltuielile minime pentru toată aceată perioadă, chirii și cheltuielile curente și să-și păstreze personalul.

4. Menționăm faptul că în unitățile particulare de învățământ sunt angajați aproximativ 20.000 de cadre didactice și nedidactice care își pierd postul în această perioadă în condițiile în care investiția în formarea acestora a fost imensă, particularizând, vă precizăm faptul că formarea personalului pentru educația Montessori este foarte scumpă, căteva zeci de mii de euro pentru un educator, și necesită foarte mult timp, între unul și doi ani şi jumătate, în funcție de programa cursului. De asemenea, toate unităƫile particulare de învăƫământ investesc permanent în formarea personalului.

5. Închiderea activității pe o perioadă lungă de timp, respectiv până în toamnă, va duce la privarea instituțiilor particulare de cea mai importanta sursă de venit, pentru marea majoritate a instituƫiilor fiind chiar singura sursă de venit, deoarece părinții nu vor fi de acord și/sau se vor afla în imposibilitatea de a mai plăti taxele de școlarizare, unul dintre părinți fiind obligat să rămână acasă cu copilul sau copiii.