fbpx

PSD va iniția un proiect de lege privind vaccinarea obligatorie: ”Este o necesitate și o urgență!”

Fostul ministru al Sănătății Florian Bodog a anunțat, într-un clip postat pe Facebook, că PSD urmează să depună o inițiativă legislativă privind vaccinarea obligatorie. 

”Vaccinarea reprezintă cea mai eficientă și mai sigură măsură pe care România o poate lua pentru a proteja viețile copiilor noștri.

Vaccinarea obligatorie este o necesitate și o urgență!

Vreau ca în această sesiune parlamentară să adoptăm proiectul de lege al PSD privind vaccinarea obligatorie. Aceasta va fi prioritatea noastră!”, a declarat Bodog.

Vaccinarea reprezintă cea mai eficientă și mai sigură măsură pe care România o poate lua pentru a proteja viețile copiilor noștri.Vaccinarea obligatorie este o necesitate și o urgență!Vreau ca în această sesiune parlamentară să adoptăm proiectul de lege al PSD privind vaccinarea obligatorie. Aceasta va fi prioritatea noastră! #PSD#vaccinareaobligatorie #legeavaccinarii

Publicată de Florian Bodog pe Miercuri, 22 ianuarie 2020

 

CONTEXT

Anunțul vine în contextul în care și actualul ministru al Sănătății, Victor Costache, a declarat, recent, că susține imunizarea obligatorie.

Costache a declarat. la Realitatea Tv, că vaccinarea obligatorie reprezintă o prioritate. În emisiunea moderată de Denise Rifai, Costache a explicat de ce imunizarea copiilor nu ar trebui să mai fie facultativă.

 

Întrebat la Realitatea TV dacă obligativitatea vaccinării este o prioritate pentru el, Victor Costache a răspuns: ”Absolut, absolut! Gândiți-vă că acest lucru, dumneavoastră sunteți mult mai tânără ca mine, dar nu era o problemă în perioada pre-decembrie 1989. Nimeni nu își punea problema vaccinării copiilor. Vaccinarea era un succes în România, era un program de succes. Din păcate vedeți un… putem să ne referim așa, să facem ca o paralelă la cazul Floreasca, o campanie de vaccinare prost gândită și o informare deficitară care a avut loc acum mai bine de 10 ani, când, dacă mai țineți minte, s-a introdus prima campanie de vaccinare împotriva cancerului de col uterin, această campanie a fost relativ prost gândită și atunci au apărut primele curente și primele opinii puternice anti-vaccinare. S-au prezentat niște efecte secundare false, s-a creat o întreagă isterie și de la un caz izolat s-a aruncat o umbră pe tot ce înseamnă program de vaccinare. Au început să apară epidemii de boli ale copilăriei care erau dispărute demult. Și astfel noi, știți foarte bine, susținem vaccinarea obligatorie.”

Pe 3 ianuarie, Coaliția România Sănătoasă (formată din ONG-urile Asociația Mame pentru Mame și Societatea Raționalistă Română) afirma, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătății, Victor Costache, că a luat act “cu uimire și dezamăgire de pozițiile dumneavoastră ezitante privind legea vaccinări” și i-a cerut acestuia să abordeze subiectul vaccinării “fără ezitare”.

Potrivit Hotnews, Coaliția România Sănătoasă atrăgea atenția că “este crucial ca obligativitatea să se refere în Legea Vaccinării la măsurile efective de administrare a vaccinurilor, nu la alte măsuri care ar permite, în cele din urmă, nerespectarea dreptului la sănătate și la viață al copiilor în numele prioritizării nelegitime a autorității tutelare a unor părinți aflați într-o gravă eroare de judecată”.