fbpx

”Au descoperit că nu le ajung copiii!” Acuzații grave în Dolj: 27 de elevi înscriși fictiv în catalog, pentru păstrarea unor funcții

Postul de televiziune Digi 24 anunță că autoritățile au demarat o anchetă la Școala „Damian” din comuna Sadova, județul Dolj, după ce 24 de cadre didactice de la altă instituție de învățământ au depus o plângere, reclamând că circa 27 de copii au fost înscriși fictiv în catalog și în sistemul informatic pentru a fi păstrate posturile de director și secretar.

Potrivit sursei citate, reclamația a fost făcută de dascălii Școlii Gimnaziale Sadova în anul școlar 2017-2018, iar potrivit liderului de sindicat din această școală, conducerea Școlii „Damian” ar fi inventat elevi pentru a nu-și pierde personalitatea juridică, dar și pentru a primi mai mulți bani de la stat.

Cristina Gîrd, liderul de sindicat din Școala Gimnazială Sadova, a declarat pentru Mediafax că aproximativ 27 de copii au fost înscriși fictiv atât în cataloagele Școlii „Damian”, cât și în cele ale grădiniței arondate acesteia.

„Ei au descoperit că nu le ajung copiii. Ca să aibă personalitate juridică, trebuie să aibă minim 300 de copii. Le mai trebuiau vreo 30 de copii. Aici intervine inventatul”, a declarat Cristina Gîrd.

Primarul comunei Sadova, Eugen Safta, a reacţionat la sesizările pe care le-au făcut o parte din cadrele didactice despre Şcoala din Damian. Edilul a declarat pentru Gazeta de Sud că la unitatea respectivă au mai fost controale de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj pe tema înscrierii fictive a elevilor, care nu au confirmat existenţa unor ilegalităţi. Pe de altă parte, reprezentanţii ISJ Dolj spun că răspunzători de datele din sistemul informatic se fac cei din comisia de la nivelul unităţii şcolare.

Precedentul din Neamț

Un caz asemănător a fost înregistrat la Piatra Neamț. În decembrie 2019, 13 cadre didactice și o secretară din Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” din localitatea Horia, Județul Neamț, au fost condamnate, în prima instanță, pentru fals intelectual în înscrisuri oficiale.

Judecătorii instanței de fond au stabilit că nu mai puțin de 20 de elevi din patru ani de studii figurau fictiv în cataloage, iar astfel au anulat și notele obținute de aceștia. Elevii erau înscriși la clasele de seral. Acest scandal a luat izbucnit acum șapte ani, în 2013, când o elevă care rămăsese repetentă a fost reînscrisă în anul următor în aceeași clasă. Potrivit anchetatorilor, profesorii notau elevii fictivi în catalog, deşi nici măcar nu i-au văzut vreodată. Reprezentanţii liceului recurgeau la acest artificiu ilegal pentru a-şi păstra numărul de clase, relata, la vremea respectivă, Evenimentul Zilei.