fbpx

Primarul Ciprian Ciucu a schimbat metodologia pentru bursele de merit în Sectorul 6

Primarul Ciprian Ciucu a anunţat că a schimbat metodologia prin care se acordă bursele de merit în Sectorul 6 din Capitală.

Edilul spune că a eliminat pragurile de acordare a burselor care denaturau evaluarea școlară (aveau ca efect vânarea notelor și, câteodată, presiuni din partea unor părinți pe profesori pentru a da note mai mari) și am introdus competiția reală. 

Anunţul făcut de primar:

Am schimbat metodologia de acordare a burselor de merit în Sectorul 6. Am scos pragurile de acordare a burselor care denaturau evaluarea școlară (aveau ca efect vânarea notelor și, câteodată, presiuni din partea unor părinți pe profesori pentru a da note mai mari) și am introdus competiția reală. Astfel, vor beneficia de burse mărite, în valoare de 500 de lei pe lună primii 10% din elevi care învață cel mai bine.
Vor primi burse mărite primii 10% din elevi în ordinea descrescătoare a mediilor pe fiecare NIVEL de clasă din fiecare unitate de învățământ. Deci, ca să fie clar, elevii sunt în competiție doar cu cei din școala lor, pe nivelul lor de învățământ. De exemplu cei de a V-a cu cei de a V-a, și cei de a VII-a cu cei din a VII-a din școala lor, pentru că așa este cel mai corect.
De asemenea, elevii care au mediile de peste 8.50, vor primi cu toții burse în valoare de 100 de lei pe lună. Și pentru că munca cu rezultate excelente trebuie încurajată și recunoscută, am mărit bursele de excelență: olimpicii din Sectorul 6 vor fi răsplătiți pentru seriozitatea lor pentru locul I – 7000 lei/olimpic/an, pentru locul II – 5500 lei/olimpic/an; locul III – 4000 lei/olimpic/an; pentru mențiune – 3000 lei/olimpic/an.
Am scos ceea ce fosta administrație numea “bursa primarului”, acordată elevilor cu media 10, pentru că:
(1) nu are nicio logică ca un elev cu media 9.95 să nu fie recompensat în raport cu unul cu media 10;
(2) în noua logică, deja bursa este mărită iar cei cu astfel de medii vor fi recompensați pentru munca lor;
(3) putem vorbi despre “bursa primarului” atunci când primarul o virează din contul lui personal, ceea ce nu a fost cazul..
Chestiunea acesta cu pragurile (ex. nota mai mare de…) este clasică în politicile publice. Pragurile denaturează procesele și abordarea este incorectă față de cei care sunt imediat sub prag. De aceea am optat pentru o măsură bazată pe procent și competiția dintre elevii din același an școlar, din aceeași școală (implicit același mediu de educație). Nu este un sistem perfect, nu există un sistem perfect, dar este mult mai corect. Și încurajează competiția și răsplătește munca. Și nu denaturează evaluarea școlară.
Toate bursele vor fi virate săptămâna viitoare.
P.S.
Așa, ca fapt divers, am avut consens politic pe acesta abordare în Consiliul Local al Sectorului 6.