PNL se gândește să înlocuiască alocațiile în bani lichizi cu vouchere

Vouchere în loc de bani lichizi. PNL intenționează să schimbe sistemul de plată a alocațiilor în bani cash cu acordarea de vouchere în schimbul cărora părinții vor putea achiziționa exclusiv produse pentru copii. Intenția a fost anunțată, la Digi 24 de deputatul Florin Roman și a fost confirmată de premierul interimar Ludovic Orban.

Orban a precizat că nu s-a luat încă o decizie asupra alocațiilor și că s-a uitat și în alte țări cum se acordă acestea pentru copii. Premierul interimar a mai spus, citat de Realitatea Tv, că unul din modelele interesante de acordare a alocației este  sub formă de vouchere, în așa fel încât banii să fie cheltuiți în interesul copilului.

”Nu am luat nicio decizie în privința alocațiilor, am vorbit doar despre faptul că există și alte modele. În alte țări există un stimulent pentru familiile cu mai mulți copii, ca de exemplu o reducere a impozitelor. Este, de fapt tot un stimulent. Mai există și varianta în care alocațiile să fie acordate sub formă de vouchere, care să poată fi folosite doar în interesul copiilor”, a spus Ludovic Orban, prezent la Adunarea generală a Asociaţiei Comunelor.

CONTEXT

Dublarea alocațiilor este așteptată să intre în aplicare din luna august.

Creşterea alocaţiilor pentru copii nu se poate face peste noapte, deoarece nu sunt fonduri prevăzute în buget, astfel că cel mai probabil măsura va putea fi implementată după rectificarea bugetară din luna iulie 2020, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, citată de Digi 24.

“Noi suntem oameni responsabili, am punctat acest aspect al responsabilităţii şi cu privire la creşterea cu 40% a pensiilor. Sigur că-ţi doreşti, dar o faci raţional, o faci în baza unor elemente care ţin inclusiv de creşterea economică şi de posibilitatea în resurse efective de a o acoperi. Aşa şi aici, nu se pune problema să nu dorim, dar trebuie făcută atunci când se poate şi cum se poate şi, în ceea ce ne priveşte, dorim să se întâmple, dar cel mai probabil se va putea opera la momentul rectificării bugetare din iulie”, a precizat Violeta Alexandru, la Adevărul Live.

Președintele Iohannis a promulgat legea care prevede dublarea alocațiilor pentru copii. Decizia prezidențială vine în contextul în care premierul Ludovic Orban a afirmat că Guvernul ia în considerare amânarea aplicării actului normativ, din cauza lipsei de resurse bugetare.

„Poziția președintelui e firească, aceea de a promulga legea. Noi și dacă am vrea, nu am putea să majorăm alocațiile. Soluția pe care vom merge e aceea de a proroga intrarea în vigoare până vom putea asigura resurse necesare în bugetul de stat”, a declarat premierul Ludovic Orban săptămâna trecută, după o discuție cu președintele Klaus Iohannis.