fbpx

ORDIN DE MINISTRU Liceele pedagogice vor funcționa și ca școli de aplicație pentru masteratul didactic

În Monitorul Oficial a apărut, în seara aceasta, un Ordin de Ministru semnat de Monica Anisie, care reglementează modul în care vor funcționa liceele pedagogice. Potrivit acestui ordin, acestea pot fi organizate și ca școli de aplicație stagiile de practică pedagogică din programele de masterat didactic sau prin programele de studii de pregătire psihopedagogică.

Ce scrie în Ordinul de Ministru:

Art. 2

(1) Unitățile de învățământ în care se organizează învățământ pedagogic preuniversitar sunt unități de învățământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învățare-evaluare și practica pedagogică pentru specializaările din cadrul filierei vocaționale: învățători-educatoare, educator-puericultor, instructor de educație extrașcolară, mediator școlar.

(2) Pentru desfășurarea practicii pedagogice, în unitățile de învățământ preuniversitar liceal cu profil pedagogic sau pe lângă acestea se organizează structuri/unități de învățământ de aplicație, denumite școli de aplicație.

(3) Universitățile de învățământ preuniversitar liceal cu profil pedagogic funcționează și ca unități de învățământ de aplicație- școli de aplicație pentru stagiile de practică pedagogică din programele de masterat didactic sau prin programele de studii de pregătire psihopedagogică.

Ordinul de ministru poate fi citit, integral, aici.

Ce sunt școlile de aplicație

Școlile de aplicație au fost reglementate tot printr-un ordin de ministru, apărut în Monitorul Oficial cu o zi în urmă.

Potrivit acestuia, ”unitățile de învățământ preuniversitar cu statut de unități de aplicație, numite în continuare școli de aplicație, sunt unități de învățământ preuniversitar din rețeaua permanentă a unităților de învățământ preuniversitar, în care se desfășoară activitățile practice pedagogice, denumite în continuare practică pedagogică pentru elevii de la liceele cu profil  pedagogic sau pentru studenții înscriși la  programe universitare de formare pentru cariera didactică, inclusiv masterat didactic, sau în alte programe de formare direct relevante pentru domeniul educației.

(2) Școlile de aplicație sunt și centre de resurse educaționale, de suport  și de asistență pedagogică, inclusiv pentru învățarea de tip blended learning/online.”

08/13/2020