fbpx

O noua variantă de Bacalaureat pentru Ungaria: Propunerile viitoare insistă pe cercetare, inovație și experimente

Sursă Foto=Pinterest.com

La examenul de bacalaureat din Ungaria, care va suferi transformări majore la mai multe discipline din 2024, accentul va fi pus pe proiecte, respectiv examenul tradiţional în scris şi oral va fi înlocuit cu cercetarea, experimente, inovaţie şi creaţie, relatează Infostart.

Știrea poate fi accesată aici:https://www.g4media.ro/un-nou-model-de-bacalaureat-va-fi-introdus-in-ungaria-cu-accent-pe-experimente-si-inovatie-si-care-va-include-lucrari-pe-baza-propriilor-cercetari-ale-elevilor.html

Din septembrie, schimbări în desfășurarea lecțiilor vor fi aplicate în şase clase, conform noului curriculum național de bază și curriculum-cadru, introduse în 2020, care vor distanța de educaţia tradiţională şi vor pune accent pe activități elevilor.

Schimbările curriculare sunt însoțite de modernizarea examenelor, iar recent au fost publicate noile cerinţe privind examenul de bacalaureat, care vor fi aplicate pentru prima oară în perioada mai-iunie a anului şcolar 2023-2024, însă potrivit unor informaţii ale ziarului ungar “Magyar Nemzet”, în cazul examenelor prestabilite, noile criterii vor putea fi aplicate şi mai devreme.

Potrivit planurilor, nu se va modifica sistemul pe două niveluri al examenului de bacalaureat şi nici subiectele de examen obligatoriu. În schimb, va fi o noutate faptul că elevii pot alege să elaboreze un proiect din toate materiile examenului pentru științe – biologie, chimie, fizică, geografie -, urmând a-l susţine în stilul uneu lucrări de licență.Se va modifica şi examenul de istoie: elevii pot prezenta şi o analiză asupra unor texte publicistice. De asemenea, se va dubla volumul unor subiecte din epoca modernă, de exemplu va creşte şi importanţa Primului Război Mondial. Ministerul ungar de Resurse Umane a anunţat că pe site-ul Oficiului pentru învăţământ vor fi publicate în viitorul apropiat modele de proiecte, pe lângă noile criterii detaliate privind examenul de bacalaureat.