fbpx

Conferință ”Despre genetică și popcorn”, organizată de Universitatea București

Marți, 17 decembrie 2019, Mihai Miclăuș, cercetător și doctor în biologie moleculară, va susține conferința „Despre genetică și popcorn”. Evenimentul, organizat de Universitatea din București în cadrul seriei conferințelor „Știința pe înțelesul tuturor”, va avea loc în Sala Media a Teatrului Național București, începând cu ora 18:00, anunță Universitatea București, într-un comunicat de presă.

Adresată publicului larg și pasionaților de științe, conferința „Despre genetică și popcorn” ne invită să aflăm mai multe despre genomul porumbului, organismele modificate genetic și despre cum editarea genetică ne îmbunătățește sau nu calitatea vieții.

V-ați întrebat vreodată cum s-a ajuns la boaba de porumb, care este atât de gustoasă? Oare strămoșii porumbului au fost aici înaintea strămoșilor noștri? Știați că  92% din porumbul crescut în acest an în SUA a fost modificat genetic? V-ați gândit până acum că ADN-ul poate fi „săltăreț”? Vă sperie OMG-urile (organismele modificate genetic)? Oare OMG-urile au și beneficii? Care este potențialul porumbului românesc, prin prisma bagajului său genetic? Sunt doar câteva întrebări care își vor găsi răspunsul în cadrul conferinței în care cercetătorul Mihai Miclăuș ne va spune mai multe despre genetică, porumb, hibridizare și organismele modificate genetic.
Mihai Miclăuș, doctor în biologie moleculară al Universității Rutgers din SUA, din anul 2011, este în prezent cercetător științific la Institutul Național pentru Științe Biologice, filiala din Cluj-Napoca. Acesta își desfășoară activitatea în domeniul biologiei moleculare a plantelor folosind ca model de studiu porumbul. Cercetările sale coroborează tehnologii de ultimă oră în biologia moleculară cu analize bioinformatice complexe pentru descifrarea structurii genomului acestei specii, cu aplicativitate în obținerea hibrizilor, precum și modul în care organitele celulare comunică cu nucleul. Rezultatele sale sunt publicate în reviste de specialitate de top în plan mondial precum Genome Biology and Evolution și PLoS Genetics, fiind de asemenea diseminate prin participări la conferințele internaționale din domeniu. Pe lângă activitatea științifică, Mihai Miclăuș a fost pentru mai mulți ani membru în Consiliul Director al Asociației Ad Astra, a cercetătorilor români de pretutindeni.