fbpx

Ministrul Sănătății: ”Am avut solicitări de angajare în medicina școlară doar în București. În restul țării, nu”

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a comentat la postul de televiziune Digi 24 deficitul de personal medical în școlile din România.

Odată cu creșterea salariilor medicilor, au crescut și la medicii școlari, poate fără să le crească și responsabilitățile. În București s-au înființat posturi de medici școlari. În țară nu am avut solicitări”, a spus Sorina Pintea. Ministrul a explicat că ”oamenii au devenit sceptici, spun că oricum nu se face nimic, oricum nu cerem, pentru că nu ni se dă. Eu cred că lucrurile vor intra în normal.

În cursul zilei de mâine, este de așteptat ca ministrul Sănătății să anunțe dacă în România se va declara sau nu epidemie de gripă.  Sorina Pintea a explicat că, în eventualitatea în care epidemia ar fi declarată, acest lucru nu înseamnă, automat, închiderea unităților școlare și că astfel de decizii vor fi luate punctual, doar în cazurile în care se impun.

Referindu-se la supravegherea stării de sănătate a copiilor, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu a declarat, recent, că prima responsabilitate în această privință le aparține părinților.

”Primul triaj îl face părintele acasă pentru că părintele îşi dă seama dacă copilul este în stare de sănătate normală sau dimpotrivă. Îl duce la doctor sau îl duce la şcoală. Deci acesta ar fi un prim triaj. Sigur, şi şcoala are obligaţia să facă acest lucru”,a  afirmat Andronescu.

Ministrul a mai precizat că ”fiecare inspectorat şcolar avea obligaţia să găsească o formulă în aşa fel încât acest triaj la începutul orelor să poată fi făcut aşa cum trebuie.”

”Din informaţiile pe care eu le am din zilele anterioare, pentru că am cerut acest lucru de la începutul săptămânii care tocmai trece, lucrurile acestea s-au întâmplat. Deci copiii care arătau semne de răceală plecau acasă, cei care erau sănătoși rămâneau la şcoală. Cred că aşa se va proceda şi în continuare”, a mai spus Andronescu.