fbpx

ALERTĂ Epidemia de gripă, declarată oficial în România. Ce se întâmplă cu școlile

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că epidemia de gripă a fost constatată oficial în România.

”Putem spune în acest moment că s-a înregistrat a treia săptămână epidemică. Se constată că vorbim de o evoluție epidemică a gripei. Activitatea gripală a avut un trend crescător. De la începutul sezonului au fost înregistrate 54 de decese confirmate cu virus gripal. Din fericire această gripă este datorată unei tulpini care are forme ușoare și medii de manifestare”, a spus Sorina Pintea. Ea a precizat că nu există niciun motiv de panică, dar că măsurile preventive trebuie respectate.

Potrivit ministrului, nu se impune instituirea de carantine, iar școlile nu vor fi închise decât punctual, acolo unde numărul îmbolnăvirilor este unul foarte mare.

”Este o decizie care se poate lua pe plan local, în discuțiile dintre inspectorate și Direcțiile de Sănătate Publică. Ele pot lua decizia de a suspenda cursurile, acolo unde absenteismul depășește 20%, în școală sau la clasă”, a spus Sorina Pintea.

”Mă așteptam la un absenteism mai mare. Ieri am avut 500 și ceva de cazuri de absenteism în școlile din România, la 2 milioane de elevi, dar nu aș vrea să se considere că luăm cu ușurință această situație. Să dea Dumnezeu ca epidemia să se închidă”, a declarat și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, într-o intervenție telefonică la postul de televiziune Digi 24.

La rândul său, Adrian Streinu-Cercel, directorului Institutului Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, a făcut un apel la prevenție. ”Apa și săpunul sunt sfinte” și ”Nu vă duceți copiii în locuri aglomerate, cum ar fi mall-urile. Dacă părinții înțeleg să nu-și ducă copiii la mall-uri, recomandarea e să nu-i ducă în aglomerații mari, ci la bunici, la țară”, au fost două dintre declarațiile medicului.