Ludovic Orban: Profesorii nu vor fi afectați de șomajul tehnic

Premierul Ludovic Orban a anunțat, la Radio România Actualități că măsura privind șomajul tehnic introdusă pentru unii bugetari nu li se va aplica și profesorilor.

”Sigur că fac excepţie de la această măsură zonele unde nu se poate aplica această măsură, de exemplu, sănătatea, de exemplu, instituţiile care sunt implicate în prima linie a bătăliei, cum e Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării. De asemenea, în ceea ce priveşte profesorii, mai ales că este nevoie de o creştere a activităţii profesorilor pe final de an şi pentru pregătirea tuturor examenelor, nu se va aplica nici către cadrele didactice. Către personalul administrativ se va aplica, dar nu se va aplica măsura la cadrele didactice”, a spus Orban.

CONTEXT

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat, miercuri seară, că și angajații din sectorul bugetar urmează să intre în șomaj tehnic, prin rotație. 

Surse guvernamentale au declarat pentru Educație Privată că încă nu este clar dacă măsura va fi aplicată și cadrelor didactice. Guvernul încă nu a luat o decizie cu privire la includerea sau excluderea lor din categoriile de angajați cărora li se va aplica această măsură.

Anunțul privind șomajul tehnic făcut de Ministrul Muncii

Trecem printr-o perioadă în care multe lucruri s-au schimbat. Într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le văd zilnic despre contractele suspendate sau încetate, am cel mai clar semnal. Se vede tendința de a se rămâne acasă. Este și o perioadă în care autoritățile competente insistă, spre binele nostru, să se ia în continuare toate măsurile de prevenție.

În fața acestei realități, am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituții, autorități, companii publice, regii cu capital de stat care să le asigure funcționalitatea pe durata stării de urgență dar care să țină cont și de dorința evidentă a multor angajați de a rămâne la domiciliu și, binențeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă și plată. “Șomaj tehnic” în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază.

Este o propunere asumată. După consultări, inclusiv cu autorități locale și după evaluări. Da, după toate acestea și după ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumată.

Pentru corectitudine.