fbpx

Hagia Sophia, pe cale să-și piardă statutul de muzeu și să devină moschee

UPDATE: Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a semnat decretul prin care Hagia Sophia va deveni moschee.

Știrea inițială: Un tribunal din Turcia a luat decizia care deschide calea pentru ca muzeul Hagia Sophia din Istanbul, construit în secolul VI, să devină, din nou, moschee, anunță BBC.

Hagia Sophia face parte din Patrimoniului Mondial UNESCO. Organizația respectivă a cerut anterior Turciei să nu schimbe statutul clădirii de patrimoniu, fără discuții prealabile.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut, însă, schimbarea, notează BBC.

Cea mai înaltă instanţă administrativă din Turcia a primit, săptămâna trecută, o petiţie, din partea unei asociaţii apropiate guvernului islamist turc, de a schimba decretul care a impus laicizarea catedralei în urmă cu 85 de ani, relatează Digi 24..

Inițiatorii petiției urmăresc de fapt revenirea monumentului la statutul de moschee, pe care l-a avut până în 1934, când fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, a transformat-o în muzeu.

Hagia Sophia a fost construită în secolul al VI-lea și a fost una din cele mai mai importante catedrale ale creștinătății până în 1453, la căderea Constantinopolului, când sultanul Mehmet al II-lea a transformat-o în moschee.

„Hagia Sophia este un monument al patrimoniului mondial … Multe ţări – culminând cu intervenţia Departamentului de Stat al SUA – au subliniat acest aspect, îndemnând Turcia să nu facă paşi care ar crea o prăpastie emoţională imensă între creştinii din întreaga lume şi Turcia”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas, într-o conferinţă de presă.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut miercuri Turciei să păstreze statutul de muzeu al catedralei Sfânta Sofia din Istanbul şi să asigure că aceasta va rămâne accesibilă tuturor.

Știre în curs de actualizare.