În 7 iunie 1753, Regele George al II-lea aproba actul de naștere a British Museum (Muzeul Britanic), cel mai vechi muzeu național public din lume. Suveranul britanic a avizat un act al Parlamentului, prin care se accepta preluarea colecției de plante și animale a lui Sir Hans Sloane, un reputat medic londonez.
Vrei mai multă carte pentru copilul tău? O școală cu un program echilibrat, cu accent pe studiu, dar și pe creativitate, joacă și dezvoltarea abilităților copilului tău? Așa e că știi că se poate mai bine? Hai la Școala Evrika! Te așteptăm cu o programare la „programează o vizită” sau sună-ne direct la 0725 173 926. Răspundem de fiecare dată!
Sir Hans Sloane s-a născut la 16 aprilie 1660 în Killyleagh, County Down, Ulster, Regatul Irlandei și a decedat 92 de ani mai târziu, la 11 ianuarie 1753, în Chelsea, Londra, Marea Britanie.
Hans Sloane a fost un recunoscut naturalist și colecționar irlandez devenit celebru prin donația către națiunea britanică a propriei colecții de 71.000 de plante și animale. El a fost ales în Royal Society la numai 24 de ani.
Totdoată, Sloane a fost un medic renumit în rândul aristocrației britanice, el fiind ales în Colegiul Regal al Medicilor când nu împlinise 27 de ani. Tot el este creditat cu inventarea ciocolatei de băut. Numele său a fost folosit mai târziu pentru a numi străzi și locuri precum Hans Place, Hans Crescent sau Sloane Square în și în jurul Chelsea, Londra – zona ultimei sale reședințe – și, de asemenea, pentru Sir Hans Sloane Square din orașul său de naștere Killyleagh din Irlanda.
Corpul mandatarilor colecției lui Sir Hans Sloane a decis achiziția unui conac din secolul al XVII-lea, Montagu House, ca spațiu pentru muzeu, pe care l-a cumpărat de la familia Montagu. Administratorii au respins Buckingham House, pe locul ocupat astăzi de Palatul Buckingham, pe motiv de costuri și inadecvare.
Odată cu achiziția Montagu House, primele galerii expoziționale și săli de lectură pentru oamenii de știință s-au deschis la 15 ianuarie 1759. Atunci, cele mai mari părți ale colecției au fost biblioteca, care a ocupat majoritatea camerelor de la parterul casei Montagu, precum și obiectele de istorie naturală, care au ocupat o aripă întreagă pe etajul doi al clădirii.
Extinderea British Museum, din următorii 250 de ani, a fost în mare parte rezultatul extinderii colonizării britanice și a condus la crearea mai multor instituții afgiliate, prima fiind Muzeul de Istorie Naturală în 1881.
British Museum este o instituție publică dedicată istoriei, artei și culturii umane.
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA
Dacă ai ajuns aici, citește și:
6 iunie 1961: Moare Carl Gustav Jung, părintele psihologiei analitice
1 comment