fbpx

Guvernul a amânat examinarea transdisciplinară la Evaluarea Națională

Elevii care sunt acum în clasa a VII-a vor susține Evaluarea Națională în aceeași formulă ca și până acum. Decizia a fost luată  de Guvern, prin Ordonanță de Urgență. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Monica Anisie.

”Este vorba despre prorogarea termenelor referitoare la Evaluarea Națională, la Bacalaureat și la admiterea elevilor la liceu, pentru elevii care se află acum în clasa a VII-a să se realizeze după modelul actual și nu după programa transdisciplinară pe care elevii nu au parcurs-o până la acest moment. Totodată, în această prorogare de termene, se prevede să se proroge termenul pentru evaluarea școlilor doctorale, având în vedere că ARACIS nu a realizat o metodologie pentru această evaluare. Dacă nu luăm această măsură, începând cu data de 1 ianuarie 2020 școlile doctorale se blochează și nu își mai pot desfășura activitatea”, a explicat Anisie.

 

În timpul ședinței de Guvern, premierul Orban a admonestat-o pe Monica Anisie, atunci când aceasta a cerut introducerea pe ordinea de zi suplimentară a două proiecte de ordonanță de urgență- cel privind evaluarea transdisciplinară și OUG privind prorogarea termenului pentru evaluarea școlilor doctorale.

”Nu mai accept introducerea pe ordinea de zi a niciunei ordonanțe de urgență pe care nu o discutați în prealabil cu mine. Nu mi se pare normal ca pe nepusă masă să ne trezim cu 2 OUG despre care habar nu am. Ca să nu mai spun că sunt subiecte care trebuia discutate anterior”, a spus Orban. În cele din urmă, cele două proiecte au fost aprobate în ședința de guvern

Potrivit Digi 24, pe 6 decembrie, ministrul Monica Anisie declarase că, dacă nu va trece în Parlament iniţiativa privind amânarea evaluării naţionale transdisciplinare, Ministerul Educaţiei va iniţia ordonanţă de urgenţă în acest sens.  

Cel de-al doilea proiect prevede exceptarea de la obligativitatea înregistrării în Registrul Matricol Unic a studenților înmatriculați la Academia Națională de Informații ‘Mihai Viteazul’, la programele de master, licență și programe postuniversitare.