fbpx

Ghinea: 50 de școli verzi, incluse în PNRR. 3,7 miliarde de euro, suma pentru Educație cu care Guvernul merge la Bruxelles

50 de școli verzi vor fi incluse ca indicatori de performanță în Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR), a anunțat ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

El a precizat că suma finală negociată pentru Educație în PNRR este 3,7 miliarde de euro, adică 12% din fondurile totale.

Suma anunțată azi de Ghinea este aceeași cu cea pe care acesta și ministrul Educației Sorin Cîmpeanu o anunțau, în urmă cu o săptămână, într-o declarație comună.

Ce spuneau cei doi miniștri pe 5 mai:

Coaliția de guvernare consideră educația domeniu prioritar pentru Planul Național de Redresare și Reziliență. In acest context, in varianta agreata astăzi, 5 mai 2021, se alocă pentru România Educată peste 12% din bugetul total PNRR (3,7 miliarde euro din totalul 29,2 de miliarde euro alocați României). Ajustarea bugetului PNRR pentru eliminarea supracontractarii, de la 42 de miliarde euro la 29,2 miliarde euro, presupune o ajustare a alocărilor pentru toate domeniile. PNRR include acum o alocare pentru educație mult peste media europeană/recomandările Parlamentului European (10%).
Bugetul “România Educată” pe care îl negociem acum cu Comisia Europeană este de 3,7 miliarde euro, buget ce păstrează alocarea inițială in valoare de 314 milioane euro pentru dotarea a 10.000 de laboratoare școlare, susține cel mai mare program de reducere a abandonului școlar – 530 milioane euro, aloca învățământului superior mai mult de 600 milioane de euro (peste 16% din buget educatie PNRR pentru sustinerea digitalizării învățământului superior, sustinerea calificărilor emergente și renovarea/“înverzirea” campusurilor universitare), precum și reforma învățământului dual prin alocarea a peste 400 milioane euro.
Este un efort masiv de finanțare a educației din PNRR și lucrăm împreună pentru finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană, iar componenta “România Educată” rămâne una dintre “campioanele PNRR” !

Este un efort masiv de finanțare a educației din PNRR și lucrăm împreună pentru finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană, iar componenta “România Educată” rămâne una dintre “campioanele PNRR” !