fbpx

Ghinea și Cîmpeanu: Bugetul România Educată pe care îl negociem este de 3,7 miliarde euro

Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene și Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, dezmint informațiile potrivit cărora proiectul România Educată ar urma să piardă un miliard de euro din PNRR.

Într-o declarație comună, Ghinea și Cîmpeanu afirmă că este vorba doar de o ajustare mai mică, de aproximativ 700 de milioane de euro, impusă de modificarea totală a bugetului PNRR alocat pentru România.

Ce spun cei doi miniștri:

Coaliția de guvernare consideră educația domeniu prioritar pentru Planul Național de Redresare și Reziliență. In acest context, in varianta agreata astăzi, 5 mai 2021, se alocă pentru România Educată peste 12% din bugetul total PNRR (3,7 miliarde euro din totalul 29,2 de miliarde euro alocați României). Ajustarea bugetului PNRR pentru eliminarea supracontractarii, de la 42 de miliarde euro la 29,2 miliarde euro, presupune o ajustare a alocărilor pentru toate domeniile. PNRR include acum o alocare pentru educație mult peste media europeană/recomandările Parlamentului European (10%).
Bugetul “România Educată” pe care îl negociem acum cu Comisia Europeană este de 3,7 miliarde euro, buget ce păstrează alocarea inițială in valoare de 314 milioane euro pentru dotarea a 10.000 de laboratoare școlare, susține cel mai mare program de reducere a abandonului școlar – 530 milioane euro, aloca învățământului superior mai mult de 600 milioane de euro (peste 16% din buget educatie PNRR pentru sustinerea digitalizării învățământului superior, sustinerea calificărilor emergente și renovarea/“înverzirea” campusurilor universitare), precum și reforma învățământului dual prin alocarea a peste 400 milioane euro.
Este un efort masiv de finanțare a educației din PNRR și lucrăm împreună pentru finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană, iar componenta “România Educată” rămâne una dintre “campioanele PNRR” !

Proiectul România Educată din PNRR ar urma să 1 miliard de euro, adică un sfert din totalul fondurilor pentru educație, a scris Edupedu.ro.

Potrivit sursei citate, cele mai mari tăieri sunt de la universități, și anume circa 70% din fondurile alocate inițial. Domeniul este urmat de învățământul profesional dual, care pierde 50% din fonduri.

Potrivit sursei citate, cele mai mari tăieri sunt de la universități, și anume circa 70% din fondurile alocate inițial. Domeniul este urmat de învățământul profesional dual, care pierde 50% din fonduri.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.