fbpx

Coaliția a decis ca rectorii să aibă maximum două mandate de cel mult 8 ani – surse Libertatea

Sursă foto: Realitatea.net

Liderii coaliției, Nicolae Ciucă (PNL), Marcel Ciolacu (PSD) şi Kelemen Hunor (UDMR), au convenit ca rectorii să poată deține această funcție pentru maximum două mandate, timp de cel mult 8 ani, au declarat surse din coaliție pentru Libertatea.

Premierul şi liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, au fost cei care au luat decizia limitării, potrivit sursei citate.

În acest moment, rectorii pot avea „două mandate succesive, complete”, în fruntea aceleiași universități. În 2014, Guvernul Ponta a introdus precizarea că mandatele trebuie să fie „complete”, ceea ce a permis unor rectori, printre care Sorin Cîmpeanu, Remus Pricopie și Mihnea Costoiu, să ocupe un al treilea mandat, pentru că unul a fost întrerupt în perioada în care au condus Ministerul educației.

În noiembrie 2022, Consiliul Național al Rectorilor a respins limitarea numărului de mandate pentru toate funcţiile şi structurile de conducere universitare, la nivel de lege.

„Pentru consolidarea autonomiei universitare, în paralel cu asumarea responsabilităţii, numărul de mandate ale rectorului este limitat şi este stabilit de către fiecare comunitate academică. Mandatele au durata de cinci ani pentru toate structurile şi funcţiile de conducere din universităţile româneşti”, se arată în rezoluţia adoptată, la vremea respectivă, de CNR.

În noiembrie 2022, Consiliul Național al Rectorilor a respins limitarea numărului de mandate pentru toate funcţiile şi structurile de conducere universitare,