fbpx

BREAKING NEWS Gripa închide școlile și grădinițele din toată țara, vineri

Școlile din toată țara vor fi închise vineri din cauza înmulțirii cazurilor de gripă. Decizia a fost luată de Ministerul Educației, la recomandarea Ministerului Sănătății. Este vorba despre toate unitățile de învățământ preuniversitar.

Prezentăm integral comunicatul trimis de Ministerul Sănătății:

COMUNICAT

Specialisti au declarat a doua saptamana cu caracter epidemic

Conform raportarilor INSP, saptamana 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic,la fel ca si saptamana anterioara acesteia. Numarul cazurilor de infectii respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% fata de nivelul asteptat.  Conform specialistilor, daca si cea de a 3-a saptamana consecutiv isi va mentine caracterul epidemic, va fi declarata epidemia de gripa.

Ministerul Sanatatii a informat astazi Ministerul Educatiei Nationale despre situatia  prinvind evolutia infectiilor gripale si despre oportunitatea unei masuri suplimentare de prevenire a imbolnavirilor cu gripa, care  consta in suspendarea cursurilor scolare pentru data de 25 ianuarie 2019. Aceasta masura a fost aprobata printr-un  Ordin  al ministrului Educatiei Nationale.  Astfel, dat fiind ca  24 ianuarie este declarata ofical zi libera,   timp de 4 zile, copiii vor putea evita expunerea in colectivitati.

“ Vom continua sa supraveghem atent evolutia gripei in toata tara. Impreuna cu Ministerul Educatiei, vom continua triajul epidemiologic in unitatile de invatamant saptamana viitoare,  odata cu realuarea activitatii in unitatile scolare. Recomand parintilor sa puna accent in continuare pe masurile igienico-sanitare , iar  pe parcursul celor 4 zile libere  sa evite expunerea copiilor in colectivitati”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

 Masurile de prevenire si control demarate de Ministerul Sanatatii saptamana trecuta,  la debutul sezonului gripal, se mentin in perioada urmatoare.

Deciziile de suspendare  a orelor de curs pe o perioada limitata de timp  se vor aplica punctual.

De asemenea, in  urma analizei solicitarilor transmise de medicii de familie si centralizate de Directile de Sanatate Publica, Ministerul Sanatatii a demarat procedurile pentru a achizitiona suplimentar  un numar de aproximativ 25.000 de doze de vaccin.

Este imbucurator faptul ca  numarul persoanelor din categoriie  de risc au ales sa se vaccineze in numar mai mare in acest sezon, astfel incat din cele 1.300.000 de doze achizitionate initial de Ministerul Sanatatii mai sunt la medici de familie aproximativ 24.000. Vaccinarea este cea mai eficienta metoda de prevenire a gripei, de aceea am decis  sa suplimentam  numarul de vaccinuri gripale  pentru a  oferi protectie unui numar cat mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asiguram vaccinarea gratuita. Vom urgenta procedurile de achizitie si estimam ca saptamana  viitoare  poate  incepe distribuirea acestora  catre medicii de familie”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Recomandam populatiei  sa aplice cu rigurozitate a recomandarile specialistilor pentru evitarea imbolnavirilor si a raspandirii virusului gripal:

•        Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa si care poate stabili o eventuala indicatie pentru spitalizare;

•        Izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei;

•        Respectarea etichetei tusei si stranutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului);

•        Igiena adecvata a mainilor, in vederea reducerii raspandirii virusului;

•        Purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;

•        Continuarea vaccinarii antigripale

In functie de situatia epidemiologica,  unitatile sanitare sunt responsabile sa limiteze accesul vizitatorilor in spitale, in special in sectiile cu risc crescut.