fbpx

Anunț de ultimă oră de la MEC: 500 de posturi aprobate suplimentar în sistemul de învățământ

500 de posturi au fost aprobate suplimentar pentru buna desfășurare a activității în învățământul preuniversitar, în anul școlar 2020-2021, anunță Ministerul Educației, într-un comunicat transmis joi seara.

Comunicatul, integral:

Numărul de posturi necesare pentru desfășurarea în condiții optime a activității în unitățile de învățământ preuniversitar de stat, în anul școlar 2020-2021, a fost suplimentat cu 500.

Decizia a fost adoptată în ședința Executivului de astăzi, 10 septembrie, cu obiectivul de a nu fi prejudiciat dreptul la educație al elevilor, în contextul în care, în data de 1 septembrie, noul an școlar 2020-2021 a început în condițiile prevăzute de starea de alertă.

Astfel, organizarea activităților didactice pe durata stării de alertă presupune dispunerea unor măsuri stricte de igienă și distanțare socială, fapt care determină micșorarea efectivului de elevi la clasă, cu creșterea exponențială a numărului de clase și, implicit, a numărului de posturi.

Urmare a hotărârii aprobate astăzi, numărul total de posturi din învățământul preuniversitar de stat, inclusiv în  învățământul special, în centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională este de 285.960 posturi.

În anul 2020, cheltuielile bugetare se vor face cu încadrarea în bugetul aprobat Ministerului Educației și Cercetării, urmând ca în viitorii ani financiari, cheltuielile bugetare să se realizeze cu încadrarea în fondurile aprobate prin legile bugetare anuale.

Reamintim că printre drepturile restrânse, atât  în  perioada stării de urgență, cât și în perioada stării de alertă  a fost și dreptul preșcolarilor, elevilor și studenților de a desfășura activități didactice prin interacțiune „față în față” în unitățile și-n instituțiile de învățământ.

Ministerul Educației și Cercetării, în calitate de autoritate de stat, în conformitate cu prevederile art. 32 din Constituția României, republicată, și-a îndeplinit obligațiile ce-i revin, prin punerea în aplicare a cadrului legal și prin  asigurarea exercitării dreptului fundamental la educație, în condițiile stării de urgență și ale stării de alertă. 

În acest sens, a fost emisă OUG nr. 141/2020 privind instituirea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ și pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, precum și Ordinul comun MEC/MS nr. 5487/1494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, prin care au fost instituite măsuri specifice de protecție a elevilor și a personalului din învățământ, pentru ca activitatea didactică să se poată desfășura în condiții de siguranță sanitară.