fbpx

Enrique Redel (editor): Mircea Cărtărescu, printre cei cinci candidați la Premiul Nobel pentru literatură

Editorul spaniol Enrique Redel, de la Editorial Impedimenta, spune că Academia Suedeză, instituția care acordă Premiile Nobel, a reţinut drept candidaţi principali anul acesta cinci nume de scriitori, printre care şi pe cel al lui Mircea Cărtărescu.

Potrivit Digi 24, editorul oferă drept argumente succesul celor mai recente traduceri ale lui Cărtărescu, „Solenoid”, apărută în Franţa, şi „El cuerpo”, în Spania.

”Academia Suedeză a ales cinci nume de scriitori drept principali candidați la Nobelul din acest an. Mircea Cartarescu este inclus, ca si în alte dăți, în această listă selectă. Însă anul acesta poate că această candidatură a lui Mircea Cărtărescu va avea mai multă forță, dat fiind că noua traducere pentru „El cuerpo” tocmai a ajuns la librăriile spaniole și că în Franța „Solenoidul” său a devenit un fenomen”, a scris Enrique Redel pe Facebook.

Precizăm că Enrique Redel a fost și editorul pentru Spania al romanului El Cuerpo.

Digi 24 notează că,  potrivit unor surse din instituţia suedeză, citate de cotidianul spaniol El Pais, anul acesta au fost propuse circa 200 de candidaturi pentru premiul care va fi decernat în octombrie. Pe această listă lungă, spun cei de la El País, în afară de Mircea Cartarescu, s-au aflat scriitori ca László Krasznahorkai, Sofi Oksanen, Liudmila Ulítskaia, Maryse Condé, Milan Kundera, Hilary Mantel şi Ian McEwan.

Conform politicii Comisiei Nobel, identitatea celor care fac recomandări şi a candidaţilor la premii este ţinută secretă timp de 50 de ani.

Considerat cea mai prestigioasă şi mai intens mediatizată distincţie literară din lume, premiul Nobel aduce la cunoştinţa publicului larg un autor şi opera sa. Trofeul oferă promovare la scară planetară, dar şi câştiguri financiare deloc de neglijat, mai precizează postul de televiziune Digi 24.