fbpx

Ștefan Pălărie (senator USR-PLUS): O veste bună și o veste rea despre educația sexuală în școli

Senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie spune că există o veste bună și una rea despre educația sexuală în școli, în urma dezbaterilor de la Comisia de muncă. 

Pălărie afirmă că toți colegii săi s-au declarat convinși de necesitatea educației sexuale, însă majoritatea au votat ca elevii să participe la ore doar cu acordul părinților.

Ce spune Ștefan Pălărie:

Ieri, la cald, publicam următorul text (de la oboseală) pe profilul personal, nu pe pagină.
„Am petrecut deja 2 ore și jumătate pe un singur subiect de ședință la Comisia pentru Muncă. Faimoasa amendare a legii 272 /2004 – „Legea pentru protecția și promovarea drepturilor copilului.”
Propunerea aflată în discuție, o inițiativă foarte bună lucrată cu multă atenție de către reprezentanți ai copiilor instituționalizați – care reglementează redefinirea serviciilor de tip rezidențial, instituirea unei indemnizații lunare de sprijin în cuantum de 0.8 ISR pentru familia sau persoana care a primit în plasament sau este tuture al unui copil. Din păcate, legea a rămas agățată în circuitul legislativ din cauza problematicului articol 46, alineat 6 – litera i – acordul părinților pentru educație sexuală realizată la școală și înlocuirea terminologiei educație sexuală cu cea de educație sanitară.
USR PLUS a propus o serie de amendamente în baza solicitării prezidențiale de re-examinare. Toate au fost respinse de o majoritate PNL-UDMR + PSD. Drept urmare, cererea de re-examinare venită de la Președintele țării, a fost din complezență votată de către colegii din coaliție, pentru a se deschide dezbaterile în comisie, iar apoi, după aproape 3 ore, am ajuns la un vot în care să lăsăm legea neschimbată, în ciuda numeroaselor propuneri de deblocare.”
Sunt multe de spus despre votul de ieri. Noaptea trecută m-a mai ajutat să decantez…
E fascinant că fiecare senator în parte, în discuții private, înțelege perfect nevoia educației sexuale, ba chiar regretă că nu a procedat mai bine cu proprii copii (din motive de educație primită). Însă, de la convingerile personale și până la votul exprimat, se mai adaugă multe straturi.
a) temerea de a nu fi depunctat de electorat pentru reforme prea curajoase,
b) temerea legată de INCAPACITATEA statului de a implementa orice fel de lucru sensibil – și atunci mai bine nu legiferăm nimic în domeniu (această neîncredere venită chiar din partea parlamentarilor la al doilea mandat, din partea partidelor vechi, este absolut înfiorătoare)
c) temerea că agenda organizațională reprezentată în Parlament ar avea de suferit (o alta decât cea a partidului din care fac parte – căci să nu uităm că inițiatorii problematicului amendament fac parte din partide vechi diferite)
Vestea bună pentru România este că legea a fost deblocată. Va merge la Plenul Senatului. Cred cu putere că reprezentanții USR PLUS au dat în discuțiile din comisie un exemplu de dezbatere parlamanteră sănătoasă bazată pe argumente și date. Am dezbătut, ne-am adus argumentele, am pierdut la vot – votul e suveran.
Vestea rea pentru noi toți este că partea din România care își dorește reforme instituționale robuste va trebui să (mai) aibă răbdare, nu doar cu „țara din jurul nostru”, dar și cu politicienii trecutului care votează în funcție de TEAMA cea mai mare. Cuvintele Încredere, Curaj, Reformă nu fac parte din vocabularul lor.
educația sexuală în școli

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.