fbpx

Ștefan Pălărie: ”Ne sunt semnalizate înlocuiri ale actualilor directori cu titulari din afara școlii”

Senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie anunță, într-o postare pe Facebook, că a primit semnale în legătură cu înlocuiri ale directorilor de școli din teritoriu cu persoane venite din afara unităților de învățământ.

Declarația lui Ștefan Pălărie:

De câteva zile bune ne sunt semnalate din toată țara – Teleorman, Hunedoara, Târgu Mureș, Bihor, Dolj, Ialomița, București etc… – nenumărate cazuri legate de schimbări discutabile ale directorilor de unități școlare cărora le expiră mandatul de manager școlar pe data de 9 ianuarie 2021.
Pe scurt, în baza Articolele 257-258, din LEN 1/2011, directorii câștigă prin concurs mandate de 4 ani. Dacă în urma expirării mandatului de director de școala, postul rămâne vacant, există două posibilități:
1. posibilitatea prelungirii mandatului cu un an – cu acordul părților – OMEN 3969/2017 – articolul 24 – după evaluarea performanțelor manageriale la nivel de unitate.
sau
2. numirea unui alt cadru didactic titular prin detașare în interesul învățământului – prin propunerea Inspectorului General și aprobarea prin vot în cadrul Consiliului de Administrație a ISJ-ului – doar pănă la finalul anului școlar în curs.
Evident, în mod normal varianta corectă – ar fi fost organizarea de noi concursuri pentru manageri școlari – concursuri care NU au fost organizate din motive de pandemie pe parcursul anului 2020. Dar asta, în aceste împrejurări excepționale nu mai este imputabil nimănui.
Revenind la contextul general, din teren ne sunt semnalizate înlocuiri ale actualilor directori cu titulari din afara școlii, cu experiențe manageriale net inferioare, și fără consultarea comunității școlare ce va fi afectatată de înlocuire.
Dincolo de legalitate, este absolut pertinent să ne punem o întrebare legată de oportunitatea și moralitatea acestei înlocuiri – mișcare ce va tulbura pentru o miză locală aparent mică (6 luni de mandat) – continuitatea și buna desfășurare a anului școlar.
Dincolo de moralitate individuală, mai ridicăm o problemă: oportunitatea înlocuirilor la nivel de sistem. Când întreg sistemul de învățământ ar trebui să pregătească începerea școlii în format fizic în cele mai bune condiții după data de 8 februarie, pare absurd ca o bucată semnificativă de energie a corpului profesoral și managerial să se concentreze acum pe absorbirea eforturilor legate de schimbări și înlocuiri.
Ca urmare a acestei situații, alături de colegi senatori din Comisia de Învățământ, Tineret și Sport am redactat adrese către toate Inspectoratele Școlare Județene în care solicităm să ni se explice schimbările de management, motivația lor, precum și să ne fie trimise procesele verbale din ședințele de CA ale ISJ-urilor în care au fost luate deciziile de înlocuire prin delegare.
Mai mult, solicităm public stoparea acestor înlocuiri în teritoriu, și, în paralel, găsirea soluției juridice la nivel de minister (OMEN care să clarifice condițiile de prelungire a actualelor mandate pentru încă 6 luni, justiificat de condițiile stării de urgență/alertă) și demararea eforturilor pentru organizarea în bune condiții a concursurilor de directori ce urmează să fie organizate în această vară.
Țara are nevoie de la noi de predictibilitate, transparență și performanță.
Pălărie