fbpx

Sorin Costreie, pe lista de opțiuni pentru Ministerul Digitalizării: Cercetăm, ne digitalizăm, dar avem și puterea să inovăm?

Sorin Costreie, vice-rectorul Universității din București, este pe lista de opțiuni pentru funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, au declarat pentru Educație Privată surse politice.

Costreie a publicat, astăzi, pe pagina sa de Facebook, nn text în care explică liniile generale în care se raportează la acest  minister. El pune accentul pe componenta de inovare.

Ce spune Sorin Costreie: 

Mă întreb câți știu ce reprezintă MCID, ce reprezintă acest acronim în zona guvernamentală. Cumva problema e simplă și totodată complexă. E simplă, pentru că odată plasat acronimul în context guvernamental, oricine își poate da seama că e vorba de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizarii. Altfel lumea îl știe fie de Ministerul Cercetării fie de Ministerul Digitalizarii.

Ori, aici îmi pare că intervine partea mai complexă a problemei. De ce? Pentru că majoritatea ignoră acel “I”, și anume “Inovarea”, partea care îmi pare cea mai importantă de acolo. Sigur, “oamenii din sistem” știu că 90% din problemele de acolo vin cu precădere de la “cercetare”: gestionarea INCD-urilor (institutelor de cercetare-dezvoltare), marile proiecte de cercetare ale României (ELI-NP, Danubius…etc), strategia de cercetare ce trebuie să fie în curând aprobată și adoptate și multe lucruri mai mari și mai mărunte, dar toate importante pentru cercetătorii din această țară, acei puțini care au mai rămas în pofida lipsei de predictibilitate și transparență a finanțării cercetării.

Desigur, vorbesc cu precădere despre cercetătorii din aceste institute, și nu de cei din universități, entități private sau din institutele Academiei. Și această este o altă mare problema și anume fragmentarea sistemuli, lipsa de coerentă și coordonare. Marea problema a și cea a unui transfer tehnologic precar și sporadic.

Revenind, dacă partea academică a societățîi îi spune ministerului în special ministerul cercetării, parte politică se referă la el mai degrabă cu Ministerul Digitalizarii. De ce? E simplu, pentru o mare provocare a societății noastre și un angajament clar luat prin PNRR și prin alte planuri importante pentru România (gen România Educată) este să ne digitalizam administrația, educația și, în genere, societatea. Sigur, aici marea provocare nu va fi atât să implementăm tehnic aceste lucruri ci să știm și cum să folosim tehnologia IT, deoarece în Europa, în pofida a ce știm că avem viteză mare de internet și mulți specialiști în informatică, la capitolul de competențe digitale, suntem pe ultimele locuri din păcate.

Adică avem potetiam tehnic și uman, dar nu suntem educați și învățați să folosim cum trebuie instrumentele digitale. Aici avem și ADR-ul (Autoritatea pentru Digitalizarea României), care are capacitatea, dacă este bine coordonată și finanțată, să implementeze planul de digitalizare. Dar nici această nu o văd marea problema și aici e miezul intervenției mele. Cum ziceam, marea majoritate se referă la MCID fie prin Ministerul Cercetării fie prin cel al Digitalizarii, dar foarte puțini (de fapt, după știrea mea nimeni) nu îi spune Ministerul (Cercetării) și) Inovării.

Ori, pe termen lung, această e provocarea, uităm permanent de inovare. Vrem o industie puternică, vrem o economie sănătoasă și o societate educată? Nu se poate să le avem fără creșterea competențelor de inovare unde suntem, din păcate, pe ultimul loc în societate. Aici trebuie o schimbare de mentalitate, trebuie să prețuim inovarea, ideile, creația.

Știm și ne prețuim că un popor “inovativ”, asta pentru că ne pricem cam cu toții sau ni se pare că ne pricepem la toate: să reparăm țeavă de la chiuvetă, să suflăm în jiglorul de la Dacie, să dăm cu bidineaua, să facem o ciorbă și să ne dăm cu pararea despre sport, educație și sănătate. Suntem buni la toate, ce să mai…

Ori aici e problema, că să inovezi ceva, trebuie inevitabil să știi bine acel domeniu, să fi un specialist, dar nu un simplu specialist ci unul care împinge granițele domeniului mai departe, sporind cunoașterea și acoperirea acestuia. Ori cum putem deveni mai inovativi, mai creativi? Cercetăm, ne digitalizăm, dar avem puterea să și inovăm? Aceasta este provocarea…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.