fbpx

Școlile din Filipine s-au deschis pentru prima dată de la începutul pandemiei

foto: bbc.com

Elevii din Filipine s-au întors luni la clasă. Aproape jumătate dintre școli au reluat fizic cursurile după mai bine de doi ani de învățământ la distanță, potrivit BBC. Filipine este una dintre ultimele țări care a trecut înapoi la învățarea față în față, după cea mai lungă perioadă din lume în care unitățile de învățământ au fost închise din cauza Covid-19.

Experții spun că suspendarea prelungită a agravat criza educației. Există îngrijorări serioase privind efectele pe care le-a avut învățarea online asupra dezvoltării educaționale a copiilor în ultimii doi ani și jumătate, mai ales că elevii se luptau deja să îndeplinească standardele de bază de alfabetizare înainte de pandemie. Nouă din 10 copii filipinezi „nu puteau citi un text simplu cu înțelegere” până la vârsta de 10 ani înainte de pandemie, potrivit unui studiu de anul trecut al Băncii Mondiale.

„Închiderea prelungită a școlilor, reducerea riscurilor pentru sănătate și șocurile legate de veniturile gospodăriilor au avut cel mai mare impact asupra sărăciei de învățare”, conform unui comunicat al UNICEF.

În aproape jumătate din unitățile de învățământ din Filipine programul va fi obișnuit. Restul vor funcționa cu program hibrid – fizic și online – cel puțin până în noiembrie. Iar în unele școli, pentru a evita supraaglomerarea, elevii vor trebui să învețe și după-amiaza.

Închiderea școlilor a fost prelungită din cauza temerilor cu privire la răspândirea rapidă a virusului. Cursurile la clasă au fost înlocuite cu cele online, materiale tipărite și lecții difuzate la TV și pe rețelele sociale.

În Filipine s-a înregistrat unul dintre cele mai grave focare de Covid-19 din Asia de Sud-Est, cu aproape trei milioane de cazuri și aproximativ 50.000 de decese.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.