Școli fără autorizație în Cluj, cu toalete în curte și fără apă potabilă. Elevii fac sport în sălile de clasă

În 2019, există în județul Cluj mai multe școli care nu au autorizație de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică. Unele au încă toalete în fundul curții, iar unele nu au apă potabilă, scrie publicația Monitorul de Cluj. Cu acordul redacției, preluăm o parte din articol:

În județul Cluj nu sunt autorizate de 77 de obiective reprezând unități școlare sau structuri ale acestora (săli de sport, internate, cantine, ateliere, spălătorii etc). Șapte dintre aceste obiective sunt din mediul urban, iar restul de 70 de obiective sunt în mediul rural.

ȘCOALA UNDE ELEVII FAC SPORT ÎN SĂLILE DE CLASĂ

Peste 700 de elevi clujeni care învață la una dintre cele mai renumite școli din oraș fac sport în săli de clasă, iar sala de sport nu este renovată pentru că are statut de monument istoric. Sala de sport a Colegiului Național ”Gheorghe Șincai” care funcționa într-o clădire clasificată în categoria monumentelor istorice a fost închisă încă din 2017 din cauza deficiențelor structurale. Pereții sunt scorojiți, iar structura acoperișului este deteriorată. Potrivit DSP Cluj, acoperișul este vechi, neetanș cu infiltrații, iar pereții și lemnăria sunt degradate.

PROBLEME LA UN LICEU ȘI O GRĂDINIȚĂ DIN DEJ

La Liceul Tehnologic „Someș” din Dej clădirea școlii are instalații sanitare neetanșe, iluminat artificial neuniform și insuficient, iar clădirea este degradată. Cu toate acestea, DSP Cluj menționează că în momentul de față se fac lucrări de reparații. De asemenea, clădirea în care copiii ar trebui să învețe practic ce li se predă la școală, cea în care se țin atelierele, este degradată și nefuncțională.

Tot în Dej, Grădinița cu orar prelungit „Arlechino” nu are circuite funcționale corespunzătoare în spațiile de curățare, spălare și tocare a cărnii, legumelor, ouălor. De asemenea, nu există un spațiu de păstrare a materialelor de curățenie și dezinfecție.

 La Colegiul Tehnic din Turda, acoperișul internatului și cel a al spălătoriei este vechi, parțial neetanș, iar instalația de încălzire este nefuncțională. De asemenea, instalațiile sanitare sunt neetanșe. Probleme există și la sala de sport, tot la instalațiile sanitare, iar pereții interiori sunt degradați.

Citiți continuarea articolului, aici.