Schimbările în organizarea examenelor, nelegale?
de Radu Szekely, fost secretar de stat în Ministerul Educației, expert în educație
Uniunea Elevilor Reprezentanți (UER) și Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FePAL) trag un semnal de alarmă asupra legalității examenelor naționale, odată cu publicarea în consultare publică a propunerilor Ministerului Educației referitoare la Bacalaureat și Evaluarea Națională.
Cele două organizații afirmă că aceste inițiative sunt problematice din punct de vedere legal – detalii aici.
Nu e chiar așa.
E adevărat că Legea 1/2011 e abrogată parțial și prevederile noii Legi a învățământului preuniversitar 198/2023 se aplică doar peste câțiva ani (poate!), dar, din cum citesc eu legile, fără a avea pregătire juridică, recunosc, au rămas în vigoare unele din prevederile „Legii Funeriu” cu privire la evaluare.
Legea 198 spune la articolul invocat în baza legală a ordinului criticat, respectiv Art. 250 alin (1):
„La data intrării în vigoare a prezentei legi, se abrogă:
a) titlul I și titlul II, titlul IV capitolul 1 din Legea educației naționale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția dispozițiilor art. 361 alin. (3) lit. b)—d);”
În Legea 1/2011, art. 361 alin. (3) lit. b)—d), care rămân în vigoare prin excepția de mai sus, prevăd că:
„(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1):
b) evaluarea națională organizată la finalul clasei a VIII-a se va desfășura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generația de elevi care începe clasa a V-a în anul școlar 2017-2018;
c) examenul de bacalaureat se va desfășura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generația de elevi care începe clasa a IX-a în anul școlar 2017-2018;
d) admiterea la liceu se va desfășura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generația de elevi care începe clasa a V-a în anul școlar 2017-2018.”
Departe de mine ideea ca prin postarea asta să fac vreun „favor” colegilor sau prietenilor din Ministerul Educației – România, sunt convins că Direcția Juridică ar avea un răspuns mult mai coerent/complet dacă ar fi fost întrebați, dar mi se pare incorect să se rostogolească această acuză, după mine nefondată.