fbpx

Schimbare importantă anunțată de Cîmpeanu: Profesorii debutanți vor face un an de stagiatură

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat schimbarea modului în care profesorii debutanți își vor începe cariera. Aceștia vor face un an de stagiatură în școală, cu un mentor, perioadă în care vor fi încadrați cu jumătate de normă.

Potrivit platformei thestudent.ro, Sorin Cîmpeanu a prezentat la o conferință a Institutului Aspen, vineri,  detalii cu privire la ce se va schimba în parcursul profesional al cadrelor didactice debutante.

„Profesorul este factorul determinant în școli. Avem un sistem în care am regândit cariera didactică. După absolvirea studiilor universitare nu mai intri direct în clasă, faci un an de stagiatură. În acel an de stagiatură o să ai o normă de predare redusă la jumătate, spre exemplu, o să beneficiezi de un mentor.

Ca să poți beneficia de un mentor, un profesor cu experiență, acel mentor trebuie să aibă și el la rândul lui norma de predare redusă, pentru a avea timp. Ce prestează în plus, ca activitate de mentorat, să fie plătită, și asta necesită resurse, deci toate măsurile necesită resurse financiare. La finalul stagiaturii să dai un examen de licențiere pentru intrarea în corpul profesorilor.

Sunt lucruri care, repet, conceptual sunt puse la punct și am mizat pe încrederea dumneavoastră în momentul în care voi face publice proiectele de lege așa cum le-am gândit și asta se va întâmpla într-o perioadă de peste câteva zile, cu siguranță, veți vedea traducerea juridică a concluziilor proiectului România educată. Dar finanțarea va rămâne un factor esențial”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.