fbpx

Firea felicită INML pentru decizia de a opri testarea virginității tinerelor și cere stoparea procedurii în toată țara

Gabriela Firea, ministrul Familiei, a felicitat INML pentru decizia de a opri procedura de testare a virginității fetelor, la cererea familiei. Ea solicită ca și celelalte instituții de meducină legală să ia aceeași decizie.

În urmă cu două zile, INML a anunțat că va stopa acest gen de examinări.

Ce spune Gabriela Firea, într-o declarație publică: 

🤗 Mă bucură decizia Institutului Național de Medicină Legală ”Mina Minovici” de a opri practica testării virginității tinerelor, la cererea familiei! Era de neacceptat acest abuz fizic și emoțional, până la urmă o formă de discriminare de gen.

📍 Prin dispoziția prof.univ.dr. Cristian Curcă, director general în cadrul Institutului Național de Medicină Legală ”Mina Minovici”, a fost interzisă testarea virginității la cerere și eliberarea unor certificate privind „integritatea” unei tinere. Sigur că vor exista în continuare controale medicale de specialitate acolo unde există suspiciunile unui viol, dar doar la solicitarea instituțiilor abilitate.

🤝🏻 La discuțiile pe care le-am avut săptămâna trecută, l-am asigurat pe profesorul Cristian Curcă de faptul că Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, prin Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati – ANES, va sprijini orice decizie care apără drepturile femeilor și a tinerelor din România. Am susținut de la început și demersurile organizațiilor care militează pentru drepturile femeilor. Cu reprezentantele de la Centrul Filia am dezbătut subiectul și la ultima întâlnire pe tema egalității de șanse între femei și bărbați.

📝 Acum, e important ca și celelalte servicii de medicină legală din țară să țină cont de hotărârea Consiliului Superior de Medicină Legală, din februarie 2022, și să elimine aceste teste din practica de zi cu zi. Organizația Națiunilor Unite a cerut guvernelor, încă de acum zece ani, să fie oprită această practică. ONU și Organizația Mondială a Sănătății au semnat, în 2018, o declarație comună prin care condamnă aceste practici, iar în Franța și Marea Britanie testările au fost deja interzise.

#FeteleAuDrepturi #MFTES #ANES

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.