fbpx

Salut, copii! Fiți alături de părinții voștri, acum. Sunați-vă bunicii și vorbiți cu ei!

Salut, copii!

Tare mult aș fi vrut să vă spun asta în clasă. Lângă tablă și hartă. Lângă cărțile, caietele și penarele voastre.

Printre voi.

Lecția mea de astăzi, dragilor, nu va fi despre istorie. Nu va fi despre personalități, evenimente istorice, bătălii sau tratate. Nu vom învăța despre civilizații de altădată. Despre învingători sau învinși. Nu va o lecție online. Nu va fi o lecție înregistrată video.

Astăzi vom învăța despre cum să fim și să rămânem oameni atunci când totul o ia razna în jurul nostru.

Fiecare generație a avut câte un examen de acest fel de trecut. Războaie. Foamete. Epidemii. Uneori l-au trecut, alteori nu. Uneori au învățat ceva din asta. De cele mai multe ori, nu. Părinții, bunicii și străbunicii noștri au trecut prin momente foarte grele. Pe care nu putem, poate, nici măcar să ni le imaginăm. Dar au găsit, nu știu cum, puterea de a merge mai departe. Și-au șters lacrimile. Și-au învins teama. S-au încăpățânat să o ia de la capăt. S-au încăpățânat să rămână oameni.

Asta trebuie să facem și noi.

Asta trebuie să învățăm din toată povestea care ni se întâmplă acum. Să știm să ne fim alături unii altora. Să fim solidari. Să învățăm să avem grijă unii de alții. Să învățăm să ne pese de ceilalți.

Fiți alături de părinții voștri acum pentru că sunt foarte îngrijorați. Pentru voi. Pentru familia voastră. Sunați-vă bunicii și vorbiți cu ei. Poate că sunt singuri. Poate că nu are cine să-i mai ajute zilele astea. Poate că nu e nimeni care să mai vorbească cu ei în perioada asta. Povestiți-le despre planurile voastre de viitor. Despre proiectele voastre. Despre cum visați voi să schimbați lumea. Vorbiți cu ei. Le va face bine. Le va aduce optimismul în suflet. Mai ales din partea voastră, dragilor.

Voi sunteți definiția optimismului.

Poate că aveți vreun vecin în vârstă în bloc. Poate că e singur. Bolnav. Nu trebie să faceți mare lucru. Zâmbiți-i. Spuneți-i un cuvânt de încurajare. Spuneți-i că va fi bine.

Spuneți-i că nu e singur.

Dacă ne e teamă?

Sigur că ne e teamă, copii.

Tuturor ne e teamă.

Teama face parte din viață. Alături de bucurie, entuziasm, nostalgie, ură sau dragoste. Dar tocmai faptul că suntem capabili să ne ridicăm deasupra instinctelor noastre primare ne face oameni. Hai să învățăm asta. Hai să învățăm nu doar cum să supraviețuim ci și cum să facem asta cu demnitate. Cu generozitate. Cu omenie.

Mi-e dor de voi, dragilor.

Abia aștept să vă revăd.

Să fiți bine, da?

Să fiți bine, dragilor.

Să fiți bine…

Marcel Bartic

director Little London International Academy

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.