fbpx

Robert Cazanciuc (PSD): E nevoie de profesori cu vocație, nu doar să umplem goluri la inspectoratele școlare

Vicepreşedintele Senatului Robert Cazanciuc (PSD) a apreciat, joi, la o conferinţă pe teme de educaţie, că profesorii ar trebui selectaţi pe bază de vocaţie şi plătiţi bine, nu doar să fie umplute golurile din sistem, relatează AGERPRES.

„Cred că această ţară are nevoie ca de aer de o instituţie care să caute profesori, (…) pe cei care au vocaţia de a fi profesori şi, ulterior, să îi plătească atât de bine, încât să îşi dorească să rămână în mijlocul copiilor, nu să se gândească la faptul că nu îşi pot face un concediu în Grecia şi atunci să îi pierdem pe cei care au această chemare. (…) Ştim că avem nevoie de profesori care să aibă chemare, nu doar să umplem goluri (…) pe care anumite inspectorate şcolare le au la un moment dat”, a afirmat Cazanciuc la conferinţa „Rolul învăţământului superior românesc în Spaţiul European al Învăţământului Superior şi Cercetării Ştiinţifice”, organizată de DC News la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară.

El a adăugat că selecţia la examene a candidaţilor se face prin teste grilă, întrucât „îi este mai uşor examinatorului”.

„Astăzi facem selecţie prin examene grilă. Examenul grilă este regele examinării. De ce? Pentru că îi este mai uşor examinatorului. Noi nu încercăm să găsim şi nu avem curajul să găsim pe acei oameni care să facă o selecţie vocaţională. Noi ne gândim cum să protejăm examinatorul de eventuale contestaţii. (…) Nu avem curajul să spunem: facem o comisie de selecţie la Drept cu şapte profesori universitari şi plătim cu 10.000 de euro doar pentru această probă. Pentru că ceea ce fac oamenii aceia acolo poate schimba destinul unei ţări”, a susţinut vicepreşedintele Senatului.

În opinia sa, problema o reprezintă „neadecvarea resursei umane la funcţia publică”.

„Nu ne gândim la destinul ţării, din păcate, ci la cum să fie uşor celor care examinează. De ce am ajuns aici? Este o discuţie care cred că începe din 1990 şi care se numeşte – din punctul meu de vedere – neadecvarea resursei umane la funcţia publică. Un adevărat dezastru care s-a abătut asupra acestei ţări, pentru că de aici au pornit toate relele în România”, a susţinut Cazanciuc.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.