fbpx

Reţeaua medicală școlară de la Iaşi, în pandemie: 26 medici la 50.000 elevi

În municipiul Iaşi sunt doar 26 de medici arondaţi unităţilor de învăţământ, relatează publicația Ziarul de Iași. Potrivit sursei citate, un singur medic se ocupă de două-trei şcoli. În municipiul Iaşi, reţeaua şcolară însumează 79 de unităţi de învâţământ, cu 50.000 de elevi şi preşcolari.

Direcţia de Asistenţă Socială a scos la concurs 38 de posturi de medici pe perioadă determinată. “Ne-am mai gândit să solicităm Ministerului Sănătăţii mărirea organigramei. Am mai solicitat-o şi acum doi ani, aşa că nu ştiu dacă va avea vreo finalitate pentru că atunci nu se putea completa organigrama cu alte posturi”, susţine şefa DAS, Luminiţa Munteanu.

 Ziarul de Iași notează că există şcoli care au mai multe corpuri de clădire împrăştiate prin cartier şi unde cadrul medical trebuie să facă naveta. Teoretic, prima zi de şcoală ar fi trebuit să fie un calvar pentru medicul sau asistentul medical de la unitatea de învăţământ. “Pentru că sunt unităţi de învăţământ destul de multe, pentru că toate cadrele medicale au un program diversificat, fiecare şcoală va avea asistenţa medicală asigurată, dar medicul nu va putea fi cu normă întreagă pentru că medicii de medicină şcolară sunt foarte puţini şi atunci au arondate două-trei şcoli”, a mai spus Luminiţa Munteanu.

Triajul epidemiologic, acasă. Părinţii, în rolul de cadre medicale

De exemplu, Şcoala Generală “Bogdan Petriceicu Haşdeu” are cinci corpuri de clădire, toate răsfirate în cartierul Tătăraşi, 1.700 de elevi şi un singur asistent medical. La fel şi toate şcolile care au personalitate juridică din municipiu. Practic, potrivit ghidului emis de Ministerul Educaţiei pentru începutul de an, triajul elevului se face acasă de către părinţi. Şi asta pentru că educatorul, învăţătorul sau dirigintele nu au voie să atingă niciun elev, iar trei sferturi din faţa copilului este acoperită de masca de protecţie; deci, oricâtă bunăvoinţă ar avea, nu ar putea detecta vreun simptom al vreunei boli.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.