fbpx

Regulament școlar în afara legii: într-o școală din Constanța, elevii pot fi amendați cu 10 lei de profesori

Abaterile de la disciplina școlară pot fi sancționate cu o amendă în valoare de 10 lei. Asta prevede regulamentul Școlii ”Ion Creangă” din Albești, județul Constanța.  Situația a fost făcută publică pe pagina de Facebook a Asociației Elevilor din Constanța. Regulamentul este publicat și pe pagina de internet a unității școlare respective.

Astfel, documentul prevede că ”toate abaterile se sancționează cu amendă  în valoare de 10  lei,obiectele interzise ,confiscate de cadrul didactic se depun cu proces verbal la serviciul secretariat și vor fi restituite doar părinților.”

Regulamentul nu prevede în ce fel va fi înregistrată amenda, din punct de vedere legal, și nici ce se întâmplă cu banii.

Potrivit legii, amenzile contravenționale pot fi aplicate doar de reprezentanții organelor statului care au competențe în acest sens. Profesorii nu intră în această categorie.

Lista abaterilor pentru care elevii riscă aceste sancțiuni este următoarea:

a)   introducerea băuturilor alcoolice în şcoală;
b)  
 introducerea ţigărilor, chibritelor şi brichetelor în şcoală;
c)   fumatul în 
şcoală;
d)  
 introducerea cuţitelor şi altor obiecte contondente ;
e)  
 introducerea în şcoală a materialelor pornografice;
f)    introducerea în 
şcoală a medicamentelor şi altor substanţe, decât cele pentru uz personal şi prescrise de medic;
g)   accesul si  utilizarea în 
şcoală a telefoanelor mobile ;
h) 
introducerea în şcoală a materialelor de propagandă politică şi religioasă;
i)   introducerea în 
şcoală a animalelor de orice fel, în alte scopuri decât cele didactice;
k)   introducerea 
şi folosirea în şcoală a spray-urilor paralizante sau cu alte efecte;
l)  
 introducerea în şcoală a unor sume mari de bani şi obiecte de valoare ;
m) 
 introducerea în şcoală a obiectelor şi substanţelor inflamabile, a petardelor, pocnitorilor şi altor obiecte pirotehnice.

 

Asociația Elevilor din Constanța consideră că ”membrii Consiliului de Administrație al unității de învățământ se consideră organe de poliție sau chiar instanțe judecătorești, aplicând amenzi elevilor.”

”Totodată, aceiași membri se comportă ca și cum au dreptul să impună interdicții suplimentare elevilor, altele decât cele stabilite de către Statutul Elevului, la Cap. III și IV, precum și sancțiuni abuzive, în neconformitate cu Cap. V al Statutului. Reamintim că printre interdicțiile elevilor nu se regăsește introducerea telefonului sau a unor obiecte de valoare în școală, ci doar aceea de a nu utiliza telefonul în timpul orelor de curs.

Din păcate, starea de fapt nu este îmbucurătoare, acesta fiind doar primul dintr-o serie de regulamente abuzive pe care AEC va face toate demersurile necesare să le anuleze, so stay tuned for more!”, afirmă Asociația, pe pagina sa de Facebook.