Regele Piticuț

E o carte despre salvare, despre salvarea lumii prin frumusețe, care frumusețe se vădește în lumină, în bunătate, în gingășie, în simplitate. „Răutatea a fiert mai departe sub lume, dar puterea ei – toți piticuții știu de acum asta – e bleagă în fața frumuseții. Toată răutatea lumii e piure de mazăre față de un desen făcut de o mămică iubitoare, toate războaiele lumii sunt spanac fiert față de un cântec de piticuț.” Asta spune Radu Vancu în „Regele Piticuț“, o carte deopotrivă pentru copii, dar și pentru cei mari, fiindcă toți avem nevoie organică de frumusețe, e singurul aer curat pentru plămânii sufletului nostru.

Radu Vancu ne-a declarat în exclusivitate: „Deși țin mult acum la Regele Piticuț, nu a fost o carte pe care s-o scriu așa cum se scriu cărțile – adică fiindcă nu le mai poți ține în tine. CI am scris, horribile dictu, la comandă. Gheorghe Erizanu mi-a cerut o cărticică pentru copii – și m-am pus pe scris. Pe măsură ce o scriam, am aflat de ce e atât de greu (cel mai greu, de fapt) să scrii pentru copii:

1. Fiindcă aici nu poți minți deloc. Adultul acceptă uneori că literatura e convenție, poți să îl mai duci cu zăhărelul. Copilul, nu. Cu el trebuie să fii adevărat frază de frază, rând cu rând. Asta e, inutil de spus, cumplit de greu. De asta cărțile pentru copii bune sunt atât de puține.
2. Fiindcă aici trebuie să construiești frumusețea din cele mai copilărești materiale. Din cele mai simple cuvinte. Din cele mai transparente fraze. Iar asta, de asemenea, e cumplit de greu.
Am încercat să mă descurc, să ies totuși onorabil dintr-o luptă atât de grea. Ce a ieșit, judecați dumneavoastră.“

A apărut în 2017 la Editura Cartier, în colecția Codobelc. Ilustrațiile sunt semnate de Irina Dobrescu.