fbpx

Reacția UBB după ce un profesor a fost reținut de DNA pentru luare de mită

Cristian Rudolf, lector universitar doctor în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – Centrul Universitar Reșița, a fost reținut pentru 24 de ore de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara, „pentru comiterea a infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (25 de acte materiale)”. Profesorul cerea între 600 de euro și 50.000 de lei de la studenți, pentru a promova examenele. Universitatea da reacționat printr-un comunicat de presă.

Suspectul este cercetat penal pentru că ar fi pretins de la 25 de masteranzi mai multe sume de bani pentru promovarea pe nedrept a unui examen restant la disciplina „Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene” sau pentru îndeplinirea unor acte corespunzătoare atribuțiilor de serviciu de cadru didactic.

Concret, Cristian Rudolf ar fi pretins de la fiecare masterand 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă, 1.200 euro pentru promovarea aceluiași examen cu nota maximă și 50.000 lei pentru cursurile de doctorat.

Profesorul universitar ar fi primit sumele de 1.000 euro și 3.000 lei în 18 februarie, iar în data de 20 februarie a fost prins în flagrant în timp ce a primit suma de 50.000 lei. Suspectul urmează să fie prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea I.G.P.R. – Direcția de Operațiuni Speciale. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, precizează DNA.

Reacția UBB

Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca a reacționat printr-un comunicat de presă: „Unul dintre principiile de bază ale funcționării unei comunități academice sănătoase este tocmai acela al integrității, iar  Universitatea noastră condamnă orice abatere de la aceste principii. În general, astfel de comportamente sunt nu doar ilegale, ci și profund imorale, iar comunitatea academică și studenții trebuie protejați. În acest caz concret, dacă acuzațiile vor fi confirmate de demersul judiciar, soluția nu poate fi decât excluderea din mediul academic. UBB a demarat deja o analiză proprie pentru a proteja comunitatea academică și studenții pe parcursul demersului judiciar și va urmări cu atenție concluziile acestui demers”.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.