fbpx

Rafila: Nu putem sancționa copiii sau adolescenții care consumă droguri, sunt oameni bolnavi

foto: Facebook/ Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a declarat, joi, la Europa FM, că nu pot fi sancționați copiii sau adolescenții care consumă droguri, pentru că sunt oameni bolnavi.

Ministrul Sănătăţii a explicat că un consumator de droguri nu este altceva decât o persoană bolnavă de o adicţie care îi schimbă comportamentul şi îi scurtează speranţa de viaţă.

„Nu discutăm despre altceva decât despre un bolnav. Un copil, un adolescent sau un adult care consumă droguri este un om bolnav. El are o adicţie care îi modifică foarte mult comportamentul, viaţa şi speranţa de viaţă. Deci este clar că discutăm despre un bolnav. Ori nu putem să plecăm de la principiul că sancţionăm bolnavii”, a mai explicat ministrul Rafila.

Întrebat dacă susţine dezincrimarea consumului de droguri, ministrul Sănătății a spus că trebuie văzut exact care sunt prevederile legale.

„Trebuie să vedem exact care sunt prevederile legale. Sigur că nu sunt specialist în combaterea traficului şi consumului de droguri, dar trebuie să fim atenţi încât să nu facem rău. Adică să nu aducem această sancţiune penală unui bolnav. Pentru că noi discutăm de un bolnav”, a afirmat Alexandru Rafila, joi, la Europa FM.

Potrivit News.ro, ministrul Sănătăţii a declarat că în câteva săptămâni va fi făcut planul cu măsurile privind combaterea consumului de droguri şi tratatea pacienţilor care au această adicţie şi a adăugat că probabil în cursul lunii octombrie acest plan va fi prezentat Guvernului. Rafila a mai spus că acest plan ar putea deveni operaţional anul viitor, cu câte un centru regional de tratare a persoanelor dependente de droguri. El a reiterat importanţa particularizării acestor centre de spitalele de psihiatrie pentru a nu apărea reticenţa de a aduce un copil, de exemplu, într-un spital de psihiatrie, iar această tendinţă de a separa astfel de centre de spitalele de psihiatrie există şi la nivel european.

Iohannis: Subiectul consumului de droguri în rândul tinerilor, pe ordinea de zi a CSAT

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.