fbpx

Protestul femeilor din Kabul, oprit de talibani, cu focuri de armă și acte de violență

Forțele speciale talibane din Kabul au oprit un marș de protest al femeilor afgane care cer drepturi egale, trăgând focuri de armă în aer, relatează agenția Associated Press, preluată de presa internațională.

Potrivit publicației Times of India, o femeie ar fi fost bătută în timpul protestului.

Într-un videoclip distribuit de editorul de știri Etilaatroz Zaki Daryabi, femeia, identificată ca Rabia Sadat, avea sânge pe față.

Jurnaliștii Associated Press au relatat că marșul femeilor, al doilea din ultimele zile în capitală, a început pașnic: manifestantele au depus o coroană de flori la Ministerul apărării al Afganistanului pentru a onora soldații afgani care au murit luptându-se cu talibanii. Protestul a continuat, apoi, la palatul prezidențial.

O protestatară cunoscută, Maryam Naiby, în vârstă de 20 de ani, a declarat: „Suntem aici pentru a obține drepturile omului în Afganistan. Îmi iubesc tara. Voi fi mereu aici.”

Pe măsură ce strigătele protestatarelor au crescut în intensitate, mai mulți oficiali talibani au pătruns în mulțime pentru a întreba ce vor manifestantele.

Flancată de colegele de protest, Sudaba Kabiri, o studentă în vârstă de 24 de ani, i-a spus interlocutorului său taliban că profetul Islamului le-a acordat femeilor drepturi și că le doresc pe ale lor.

Oficialul taliban a promis femeilor că li se vor acorda drepturile, dar femeile, toate în jurul vârstei de 20 de ani, erau sceptice.

În timp ce manifestantele ajungeau la palatul prezidențial, o duzină de membri ai forțelor speciale talibane au intrat în mulțime, tragând focuri de armă în aer și determinând manifestantele să fugă. Un martor le-a spus reporterilor că talibanii au tras și gaze lacrimogene.

Luptatorii talibani au capturat rapid cea mai mare parte a Afganistanului luna trecută și au sărbătorit plecarea ultimelor forțe americane după 20 de ani de război.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *