fbpx

PROIECT Premii guvernamentale pentru 10 la examene: 1000 de lei la Evaluarea Națională, 3000 de lei la bacalaureat

Photo 76909769 © Ian Allenden | Dreamstime.com

Ministerul Educației a publicat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern prin care elevii care au obținut media 10 la examene ar urma să primească premii în bani.

Ce prevede proiectul de HG:

Art. 1. Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 1000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obținut media 10 la evaluarea națională, sesiunea 2022.

Art. 2. Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 3000 de lei fiecărui absolvent de liceu care a obținut media 10 la examenul național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2022.

Art. 3. Sumele necesare acordării stimulentelor financiare prevăzute la art. 1 și 2 se alocă din bugetul aprobat pe anul 2022 Ministerului Educației, titlul 57. „Asistență socială”, cap. 65.01 „Învăţământ”.

Art. 4. Lista beneficiarilor stimulentelor financiare prevăzute la art.1 și 2 și modalitatea de acordare a acestora se aprobă prin ordin al ministrului educației.

Cum este motivat proiectul de către inițiatori:

Scopul proiectului de act normativ constă în susținerea activității de înaltă performanță din învățământul preuniversitar.

Prezentul proiect de act normativ urmărește crearea cadrului normativ al stimulării performanței școlare înalte din învățământul preuniversitar, răspunzând cerințelor actuale determinate de schimbările produse în legislația și practica națională și internațională.

În anul 2022, un număr de 239 absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de bacalaureat (222 la examenul național bacalaureat și 17 la examenul de bacalaureat german), sesiunea iunie iulie 2022, iar 237 absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la evaluarea națională.

Ținând cont că este vorba de tineri absolvenți de gimnaziu, respectiv de liceu cu rezultate remarcabile la învățătură, care au toate șansele să continue să obțină performanțe în învățământul liceal, respectiv în învățământul universitar, apreciem că li se poate oferi un stimulent financiar care să fie util în dezvoltarea lor ulterioară, în domeniul profesional și personal.

În contextul menționat anterior, apreciem că performanța lor este excepțională și merită evidențiată, stimulată și celebrată.

Acest lucru constituie un semn de apreciere pentru rezultatele lor și o invitație către întreaga populație școlară la un învățământ de performanță înaltă.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.