fbpx

Prof. Răzvan Cherecheş, despre controversa AstraZeneca: E o isterie de presă, în cea mai mare parte

Profesorul de sănătate publică de la Universitatea Babeş Bolyai Răzvan Cherecheş  a declarat, la Europa FM, că temerile legate de vaccinul AstraZeneca reprezintă o isterie de presă.

Cherecheș spune că reacţia mai multor state europene de a suspenda vaccinarea anti-COVID cu AstraZeneca vine din precauţie, pentru că nu vor să-şi asume niciun risc.

El a atras atenţia, în emisiunea Deşteptarea, că nu a fost dovedită vreo legătură între imunizare şi efecte secundare grave, cum ar fi cheaguri de sânge:

„Nu avem în momentul de față, nici pentru faza de suspiciuni nu sunt suficiente date. E o isterie de presă, în cea mai mare parte. Poziția infecționiștilor, a epidemiologilor tinde să fie una unanimă, nu avem în momentul acesta date care să ne facă să credem că există vreo relație de cauzalitate între vaccin și orice episod trombotic. Faptul că există o succesiune a celor două nu înseamnă că există o relație de cauzalitate.”

Răzvan Cherecheş mai spune că  lucrurile privind acest vaccin ar trebui să fie lămurite într-o săptămână.

În ceea ce priveşte măsurile de limitare a epidemiei, în contextul infecţiilor în creştere, profesorul de sănătate publică spune că ar trebui limitat numărul de persoane din centrele comerciale, iar autorităţile locale să se asigure că măsurile de prevenţie sunt respectate:

„Dacă autoritățile locale s-ar asigura că toată lumea poartă mască în permanență și corect, dacă s-ar păstra distanța. Ar trebui limitat numărul de persoane din centrele comerciale, că acestea sunt locuri unde, mai ales în weekenduri, populația tinde să se aglomereze.”

CNCAV a dat publicităţii, aseară, o serie de precizări privind vaccinarea cu vaccinul produs de compania Oxford/AstraZeneca:

În cursul acestei seri, a avut loc o ședință extraordinară la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pentru analizarea evenimentelor înregistrate la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca, ca urmare a raportării cazurilor cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.
În urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanții din cadrul instituțiilor mai sus menționate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de față la nivel european.

Până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către Comitetul de farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) și emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie a.c., EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 și deces depășesc riscul apariției de reacții adverse.

Cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului. În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente.

isterie

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.