fbpx

Greva continuă în școlile din Iași dacă 51% dintre membrii de sindicat sunt de acord

Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iași. Sursă imagine: TeleM

Greva continuă în școlile din Iași dacă 51% dintre membrii de sindicat sunt de acord, potrivit liderului Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi. Laviniu Lăcustă a declarat pentru News.ro că profesorii vor fi consultaţi, luni după-amiază.

Abia după ce membrii de sindicat vor fi consultați se se va lua o decizie privind suspendarea acţiunii de protest, a precizat Lăcustă pentru sursa citată.

„Nu noi, liderii, decidem ce facem, ci membrii noştri. Trebuie să îi consultăm în privinţa ordonanţei aprobată azi în Guvern. Dacă 51 la sută dintre membrii optează pentru grevă, atunci Iaşiul rămâne în grevă”, a afirmat liderul sindical ieșean.

Întrebat dacă astfel de consultări au loc şi în alte judeţe, Lăcustă a răspuns: „Nu ştim şi nici nu e treaba noastră, noi asta facem la Iaşi”.

Greva din școli a fost suspendată, luni, sub rezerva că va fi reluată dacă principiile enunțate în Ordonanța de Urgență privind salarizarea nu vor fi respectate.

Elevii și profesorii se întorc în clase marți, potrivit ministrului Ligia Deca și declarațiilor liderilor sindicali. Deca a precizat că situaţia şcolară a elevilor va fi încheiată la sfârşitul acestei săptămâni.

Liderii sindicali Simion Hăncescu (FSLI) și Marius Nistor (FSE Spiru Haret) au explicat, azi, într-o conferință de presă, motivele pentru care organizațiile lor au decis suspendarea grevei. Ei au insistat că nu a fost o decizie personală, ci una luată în urma consultărilor cu liderii județeni. Hăncescu a spus că, în cazul FSLI, 51 de organizații județene din totalul de 57 au dorit suspendarea grevei.

Potrivit lui Nistor, din cele 49 de organizații județene ale FSE Spiru Haret, doar 3 s-au abținut, iar celelalte au dorit suspendarea conflictului de muncă. Votul organizațiilor a fost online și secret, a afirmat liderul FSLI.

„Politicienii care îndrăznesc să încalce ceea ce si-au asumat in acest act normativ se sinucid politic. Anul 2024 este an electoral, vom fi cu ochii pe ei”, a spus Marius Nistor.

„Acțiunea se poate relua dacă angajamentele nu vor fi respectate”, a spus Hăncescu.

1 comment

  1. Maria spune:

    Nu ar fi corect pentru cei care au învățat tot anul ca cei corigenți să primească o notă în plus și asta de trecere. Se încurajează nemunca sau mai mult, faptul că poți trece chiar dacă nu meriți!

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.