fbpx

”Nu sacrific viața mea și a copilului meu de dragul vocației, că nu sunt Iisus” – Prof. Anda-Irina Sturza

Sursă foto: Freepik

Anda-Irina Sturza, profesoară de filosofie la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, explică de ce mulți profesori bine pregătiți aleg, în cele din urmă, să părăsească sistemul de învățământ.

Cu permisiunea profesoarei Anda-Irina Sturza, preluăm integral argumentele acesteia:

Să răspundem a nu știu câta oară oamenilor care întreabă „Dar vor deveni brusc profesorii mai înțelepți dacă le măresc salariile? Un profesor bun este bun și pe un salariu mic.”

FALS. Un profesor bine pregătit iese din sistem. Exemplu, eu. Sunt cu jumătate de normă deja și cu un picior în afară, vreau să îmi pornesc o afacere. Nu sacrific viața mea și a copilului meu de dragul vocației, că nu sunt Iisus. Ca mine sunt zeci. Zeci de oameni care au ieșit deja, în 13 ani de când predau, profesori extraordinari erau, tineri și entuziasmați. Oamenii competenți se reprofilează la orice vârstă. Soțul meu a abandonat învățământul la 35 de ani. Este global marketing manager la o super companie americană. Absolvent de Litere. Pentru că a putut. În învățământ mai vine și mai rămâne doar cine nu poate, cine e incapabil de altceva. Și decât șomer, mai bine pe 2500 lei ca debutant. Exemplu – învățătoarea copilei mele. A eșuat în domeniul bancar și a intrat ca învățător la 45 de ani, debutant. Nu a lucrat niciodată cu copiii de primar. A venit pentru că ….doar ea mai este. E criză națională de învățători, nu mai vrea nimeni. Țipă la ei și le spune că nu sunt în stare, că sunt blegi și copii de grădiniță. Vorbim de copii de 6 ani aici. Nu e în stare să impună autoritate în clasă. Copiii se revoltă, își aruncă lucrurile pe jos și îi spun „Ești cea mai rea și cea mai proastă doamnă!” Și zău că au dreptate. Unii refuză să mai vină la școală, că ea mereu țipă. Pe unii părinții i-au dus deja la psiholog. Cu asta va rămâne învățământul. Eu nu mai stau să fac voluntariat pentru mult timp, asta este sigur. La fel toți colegii mei, din generația mea. Sunt bărbați, vor familii. Acesta este și motivul pentru care soțul meu a renunțat la învățământ. Am vrut familie.

Nu devin brusc profesorii mai înțelepți, dar îți vor veni la post oameni cu vocație, va fi o oarecare competiție și vei avea de unde alege și îi vei putea da afară pe incompetenți. Pe 4000 un absolvent de facultate bun mai vine. Pe 2500 nu. Verișoara mea a terminat Psihologia și s-a dus în multinațională, direct pe 6000. Este firesc. Cei mai buni ocupă pozițiile cele mai bune, financiar vorbind. Cei mai răi, pe cele mai rele financiar, adică inclusiv în învățământ.

13 comments

  1. robert spune:

    Asa este. Nu sunteti Iisus Hristos. Dar pentru inflorirea Romaniei si gloria Partidului trebuie sa va sacrificati !! De sacrificul dumneavoastra depinde fericirea celor care si-au bilete in Antalya pe 16 iunie. NU puteti sa ii lasati in aeroport ,uitandu-se cu jind cum zboara charterul. trebuie sa le duceti bagajele pana in cala avionului si sa ii felicitati pentru privilegiul de a-si incepe concediile pe 16 iunie. Fiti un om altruist. Muriti si reinviati pentru fericirea concetatenilor!

  2. Teo spune:

    Este în regulă să plecați. Nu va sacrificati. Nici un sacrificiu nu este în regulă. Iisus Cristos nu s a sacrificat pentru bipezi. Este o minciună. Iubirea nu cere sacrificiu. El a decis să plece pur simplu din cloaca asta care arăta mai altfel , mult mai primitivă acum 2000 de ani. Azi tot o cloaca este, cu acest patriarhat și materialism. Dar modern .

    Oricum elevii fac meditații ca sa poată trece clasa și să aibă note mari la Bacalaureat.
    Știm că sunt mulți profesori care au renunțat de tot la predat oficial și câștigă bani doar din meditații. Și câștigă mult.

    Plecati cu toții. Este în regulă. Trebuie sa pice totul, ( toate sistemele vor pica oricum), ca sa putem clădi ceva bun cu cei ramasi. Va pica sistemul bancar. Nu știți? Nu vă spun ca sa nu producă isterie in masa . Asta a fost dintotdeauna o regulă :populația e considerată cretina și ținuta in minciuni de cetățenii cu ocupatia de politicieni.

    „Cei mai buni ocupă pozițiile cele mai bune, financiar vorbind.”

    Faptul că ești priceput Intr o meserie, Intr o activitate, nu te face o persoana buna. Bun se referă la suflet, la inima. Nu rănești, nu distrugi, nu impui. Sunt medici pricepuți, dar te nenorocesc cu egoismul și lăcomia lor pentru bani. Ei sunt doar pricepuți să taie sperând să nu comită malpraxis.

    Sunt multi cetateni cu diplome, au diverse abilități și sunt productivi bănește mai mult sau mai putin, dar asta nu i face automat oameni buni.

    Am făcut meditații și în anii 90, profesori cu vocație nu prea erau nici atunci. Nu știu de unde închipuirea asta a profesorilor că toți, în masa, ei au vocație sau pasiune pentru materia lor. Se supără declarând că generalizam. Dezastrul nu a fost produs de excepțiile de la regula.

    Erau profesori care te umileau și la Facultate. Un exemplu este cea de Construcții.

    Iar profesorii debutanți de care va plângeți acum că sunt răi (și unii chiar agramați) cu copiii din școala primară sunt tot rodul masei profesorale care acum striga in strada că ei „formează caractere și viitorul țării”.

    Priviti ce ați format! Sau vorbiți doar ceea ce va convine? Aha..

  3. Bucur Felicia Sanda spune:

    Nu sunt Iisus în variantă feminină.
    Sunt un OM și îmi fac meseria cu drag-de 32 de ani. Nu neg importanta banilor în niciun domeniu. Dar, în meseria asta, dacă nu pui suflet, nu poți construi nimic trainic. Nimic. Copiii sunt cei mai buni detectori ai autenticității. Ei au nevoie de înțelegere, de empatie, de valori. Și noi putem să fim modelele lor.
    Și, DA, voi rămâne în învățământ! Știți de ce? Nu pentru ca as fi incapabilă sa-mi găsesc alta meserie. Voi rămâne pentru că mă identific cu ceea ce fac, iar ceea ce fac, o fac cu drag. Toți banii din lume nu ar putea compensa asta.
    Și repet…nu sunt Iisus în variantă feminină.

  4. Jon spune:

    Fiecare e liber sa faca ce considera, oricum in timpurile acestea e vorba doar de bani, de profit

  5. Gigi.ciocan spune:

    Drum bun in privat, stimată somitate de filosofie, am sa te aștept aicisa, unde ie proștii care întrecut îți steaua ție salariul. Tine minte însă că din privat vei fi dată afară în șuturi pentru aberațiile specifice materiei tale și n.o să te pună nimeni sa reciți cu fidelitate niste texte memorate ci să muncești și asta nu pe cele 18 ore pe săptămână, program care era deja de jumate de norma ci pentru 40…
    PS: v.am întâlnit și în privat pe voi, ăștia mult prea plini de voi și cu impresii de dumnezei și soarta „voastră” a fost până acum și sigur va continua să fie foamea..

  6. Cris spune:

    Basme !Este normala migrarea!Și în interiorul meseriei se pleacă pt bani și alte avantaje.De ex deși informaticienii au bani multi și în Romania pleacă la firme de afara pt mai mult și pt că pot lucra remoot din alte țări,ca in vacanta(sau alte avantaje).Problema Învățământului este că nu există control,obiective și nu se fac diferente suficient de mari in sistem. Adică un profesor mediocru ,ce trage chiulul prin cancelarii si preda după ureche(după bunul plac) ia 5000 lei(peste un inginer care muncește în stres și poluare la privat și produce bani pt buget) iar un profesor destoinic poate doar puțin peste,5200 lei…De corupția asta din sistem nu va plangeti sau de calitatea slabă a învățământului pt cadrele didactice titularizate cu nota 2.Sunt oameni cu diverse facultăți care au cursuri de pedagogie și ar vrea sa intre in Învățământ pt un trai linistit,munca putina și concedii mari dar nu au loc de mafia din care faceți parte….Va dați seama cat va fi spaga daca vor crește salariile ?Ca în Sănătate ,peste 10.000€ pt un asistent.Tocmai asta atrage lichelele…Întâi control și performanță,apoi bani.Societatea civilă nu are nici un ctr asupra dvs. Sunteți ca BOR,Stat în Stat !! Va vaitati că sunt copii hărțuiți in scoli ;aveți profesor de servici ,camere video și psiholog dar nu-și fac treaba ori nu sunt destui.De ce sa nu mai angajam decât să dau o căruța de bani celor existenți ?Soția mea,psiholog nu reuseste sa intre și nici la privat nu prea sunt locuri(cine are un cabinet nu caută angajați sau parteneri ci doar voluntari pe gratis,ad eternam).Sunteți rupți de realitate !Veți exploda bugetul țării că apoi vor sării toți bugetarii după măriri….”Eu de ce sa nu iau salariu minim in breasla mea 4000 net daca un începător in învățământ ,învățător la câțiva copii,cu 4 ore pe zi și 3 luni concediu ,ai ia ?”.Aveți vouchere de vacante,bani de haine și sporuri pt stres inexistent(inventat, că voi sunteți asa odihniți că mai faceți 3,4 ore de meditații după servici) și va vaitati ca niste babe.Pe vremuri dascălii mergeau prin noroaie km sa ajunga la școlile de la sate….Nu v-ar fi rușine !Meditații nefiscalizate,bani gârlă de va cumpărați apartamente doar să aveți loc dedicat pt meditații in timp ce clasa muncitoare se împovărează la bănci pt un acoperiș deasupra capului…Asta sa fie publicat de jurnale nu propaganda bugetarilor de lux !!Dar nu citește nimeni pt că de fapt romanul este doar un animal prost și Romania nu e o țară cu o societate normala,care sa funcționeze pe dezbateri,argumente și corectitudine…Faceți asta pt că puteți șantaja.Sunteti doar altfel de animale și-mi cer scuze org că jignesc animalele cu ocazia asta …

  7. Aurora M spune:

    Teo si Robert.Doua comentarii la fel de inteligente ca ale dnei profesoare de la Colegiul Lazar.
    Eu reprezint situatia inversa.Vin din corporatie(olimpica fiind in scoala) si de cativa ani predau(ca mine Inca doua colege absolvente de Cibernetica).Simtim ca l am prins pe Dumnezeu de picior.Sa ti fie saptamana de lucru efectiv doar de 18 ore?Sa ai atata vacanta(am avut intr un an de invatamant concediu cat in 15 de multinationala).Salariu mic?…..Iata ce am facu.In toamna am urmarit pe site ul oficial al Inspectoratului ,scolile cu ore libere.Am sunat, la directori si am luat orele pe care titularii scolii(acum in greva) nu le au vrut si am bani(la plata cu ora).Castig 5600 de lei.Nu sunt in greva si sunt alaturi de copii.
    Va rog sa luati aminte …parinti care cititi….oricat ar creste salariile ….multi profesori(nu toti) vor ramane tot viciati de autosuficienta,lene,incompetenta,lipsa dorintei de a se adapta la nou.E jale ce vad eu in cancelarii in fiecare zi!!!

  8. Malvia Mioara spune:

    Un profesor PREDA lecții nu toarnă în capul fiecărui elev cu pâlnia
    Asa vedeți voi cei din afara educației ” vrei nu vrei bea Grigore aghiazma „, unii nu vor, alții nu pot și cine muncește și vrea ajunge OM
    Asta e societate noastra, nu e diferita de altele si acolo sunt copii dedicati si copii comozi sau neputinciosi..
    Nu-i mai judecați pe profesori, la un câștig rezonabil poți ca sistem sa alegi nu sa culegi cadre didactice.
    Sunt alături de profesori si-i susțin chiar și în strada.

  9. Anna spune:

    Cred ca nu va ajuta inteligenta sa intelegeti ce a scris! A spus foarte clar…ca doar slab pregatiti Mai vin in invatamant pe salarizarea de nimic! In, plus , nu pe toti ii duce capul, adica nu poti ca profesor, sa transformi un copil slab/mediocru intr-unul cu capacitate! Nu se pot scoate genii din prosti, ca sa intelegi dumneata mai bine … In final, te-as intreba , de ce dumneata nu esti la nivelul lui Einstein? Nu as vrea sa te jignesc… Inchid aici!

  10. Luminita spune:

    Din pacate marirea salariilor va aduce in sistem o adunatura de pilosi agramati , asa cum s-a intamplat si in administratia publica ,unde de cand sunt salariile bunicele , au ajuns niste ” specimene „analfabete functional. Nu se vor face angajari pe criteriul competentei. Actualele cadre didactice de calitate vor avea salariul meritat, dar dupa ei …potopul. Sotii, amante, cuscre de cumetre vor invada sistemul…

  11. Ramona spune:

    Daca vom considera ca abdolventii actuali sunt rezultatul pregatirii din scoala, care mai este rolul familiei? Ei ce au format , invatat copilul in acest timp? Mai punem la socoteala si mediul de preieteni, ce se vede la tv si pe retelele de socializare si avem un ghiveci de influente. Da, conteaza un profesor la clasa, insa consider ca nu este unicul responsabil de firmarea unui elev. Sa luam in calcul si alte influente din exterior, care uneori trag in jos un elev foarte bun. Am vazut cazuri, din pacate.

  12. Cirstescu Olga spune:

    Mă bucur că ați putut face un pas așa de important, alegând un alt domeniu de activitate. Oameni de „nivelul” dumneavoastră nu au ce căuta acolo. E nevoie de înțelegere, daruire, pasiune, uneori duritate pentru meseria de profesor, trasaturi pe care evident nu le aveți. V-ati urcat pe un piedestal si de acolo priviți cu scârbă mediocritatea profesorilor care au ales învățământul ca un ultim drum.

  13. Bobes gigi spune:

    Cât ați dorii să câștigați pentru 20/25 h pe săptămână?! 6000 de Ron.pleaca liniștită nimeni nu este de neînlocuit

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.