fbpx

Primăria Oradea: 7,6 milioane de euro pentru transformarea unor școli și grădiniţe în clădiri eficiente energetic

Primăria Oradea a atras o finanţare de peste 7,6 milioane euro pentru reabilitarea energetică a clădirilor în care funcţionează mai multe școli și grădinițe, scrie Bihoreanul.

Este vorba despre Grădiniţa 20, Şcoala Gimnazială Dacia, Liceul Ortodox “Roman Ciorogariu” şi Colegiul Naţional “Onisifor Ghibu”. La finalul lucrărilor, acestea îşi vor produce singure energia electrică necesară şi vor fi încălzite cu sisteme moderne, economicoase şi, mai important, ecologice.

Concret, se fac lucrări de izolare termică şi reabilitare, în aşa fel încât consumul anual de energie termică să se reducă cu cel puţin 40%, iar materialele folosite în reabilitare să fie ecologice. De asemenea, pe toate clădirile se montează panouri fotovoltaice.

La Colegiul “Onisifor Ghibu”, cea mai mare şcoală din Oradea, unde învaţă circa 1.800 de elevi şi predau aproape 200 de profesori, într-un corp de clădire, unde învaţă elevii din învăţământul primar, lucrările au fost deja finalizate.

“În fiecare sală s-au montat ventiloconvectoare şi recuperatoare de căldură care, în momentul în care nivelul de dioxid de carbon ajunge la limita acceptată, scot aerul infestat din încăpere şi aduc aer proaspăt. Pe traseul de ieşire, aerul infestat încălzeşte aerul curat”, explică directorul Iulius Timar (foto).

Proiectele Primăriei prevăd înlocuirea geamurilor şi a uşilor în toate unităţile de învăţământ şi modernizarea reţelei electrice, inclusiv cu montarea exclusivă de becuri LED, cu un consum redus şi putere mare. De asemenea, pe acoperişuri se pun panouri fotovoltaice, care vor produce energie electrică. “Din calculele făcute, vom avea un surplus de energie vara, care va completa necesarul din iarnă, aşa că în media anuală vom avea un bilanţ zero”, spune directorul colegiului. În total, investiţia din întreaga şcoală se ridică la 3,5 milioane euro, fonduri nerambursabile.

primăria Oradea