fbpx

Președintele ICR îl apără pe Dante Alighieri de ”ghilotina corectitudinii politice”

Mirel Taloș, președintele Institutului Cultural Român, crede că Dante Alighieri este victima corectitudinii politice. La un colocviu internațional dedicat marelui om de cultură italian, Taloș a deplâns faptul că nici Dante „nu scapă ghilotinei corectitudinii politice” care se manifestă în lumea contemporană.

„O organizaţie italiană, al cărui nume nu merită să îl amintesc, dar merită să spun că are statutul de consultant oficial al ONU, a cerut eliminarea lui Dante din manualele şcolare din Italia, pentru că opera lui ar fi, citez, ‘islamofobă, rasistă, homofobă şi antisemită’. Ceea ce noi considerăm o capodoperă, alţii consideră ‘o operă otrăvitoare’. Editura Blossom Books, o editură importantă, a cenzurat Cântul al XXVIII-lea tot în numele corectitudinii politice. Dante a intrat oficial în categoria personalităţilor care urmează să fie eliminate din istoria culturii, pentru că nu mai corespund unor standarde cu forţă totalitară”, a arătat Taloş, citat de AGERPRES.

La rândul său, Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, l-a elogiat pe „primul mare poet al Europei, (…) aflată azi sub asaltul corectitudinii politice”.

„Se va vorbi aici despre primul mare poet al Europei, despre mesajul lăsat de el culturii europene, aflată azi sub asaltul corectitudinii politice, despre actualitatea lui Dante, aflat departe de a sta îngropat în colbul vechilor pergamente, despre empatie în ‘Divina Comedia’, o operă în care asprimea poetului e compensată, pe alocuri, de indulgenţa sa, de emoţia sinceră şi chiar de glorificarea valorilor, chiar şi de glorificarea acelor valori care n-au fost în concordanţă cu morala timpului, despre receptarea elogioasă şi critică a lui Dante de-a lungul secolelor, despre morala nonmoralistică a scriitorului, despre viziunea lui Botticelli asupra universului dantesc (…) şi, în fine, despre traducerile lui Dante în româneşte”, a adăugat Ioan-Aurel Pop.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *