fbpx

Povești din cancelarie. Fata cu părul negru

de Marcel Bartic, profesor

Doamnaaa!

Doamna!

Doamna,  Matei mi-a luat creionul și nu vrea să mi-l dea înapoi! Și s-a strâmbat la mine și nu vrea să-mi ceară scuze!

Doamna! Veniți să-mi spuneți dacă am făcut bine exercițiul? Trebuia să-l fac și pe cel de la pagina 14?

Doamna…

La clasa I B, ora de matematică începuse de vreo cincisprezece minute. Un aer proaspăt de primăvară pătrundea prin fereastra larg deschisă, biruind cu greu aromele de măr și biscuiți din sala de clasă. Vocile vesele ale copiilor se amestecau într-un zumzet ca de albine, din care răzbăteau rugăminți,  nemulțumiri, întrebări, doamna,  cartea, Matei, creionul, nu știu aici, caietul, mami… Era o lecție mai grea. Exersau adunarea și scăderea în concentrul 1-100 iar Doamna trecea de la o bancă la alta să verifice dacă au făcut corect exercițiile. Matei, mămică, dă-i creionul ăla înapoi Ionelei! Și cere-i iertare că te-ai strâmbat! Uite, vezi dacă ai alte ocupații? Cât e nouă minus patru? Cum adică 3? Hai să mai calculăm o dată. Ai nouă mere. Iar eu îți mănânc patru. Care este rezultatul?

Mă spui la mami a ta că ți-am mâncat merele?

Am înțeles. Mă spui mamei tale, că așa e corect. Și nu vrei să-i transmiți și câte ți-au mai rămas? Cinci. A, bravo! Vezi ca poți?

Ciprian, ai terminat? Da? Ce nu ai știut la exercițiul trei?

Pașii Doamnei se îndreptau grăbiți spre un panou țintuit pe un perete, ademenind privirile copiilor spre o planșă pe care scria descăzut, scăzător și diferență.  Dragilor, atenție, vă  rog, uite, la exercițiul 3 trebuie să fiți atenți la… Matei! Ți-am spus să-i dai creionul! Al tău unde e? Minutele se strecurau tiptil, pe lângă penare și ghiozdane, risipindu-se pe fereastră, printre adunări, scăderi, zumzetul de albine, aromele de măr și de biscuiți. Uneori, neastâmpărul se potolea, mistuit de zbuciumul sacadat al creioanelor pe hârtie sau cel al cretei pe tablă. Din când în când, câte un ahaaa izbăvitor gonea liniștea așternută domol printre bănci. Așa deci! Apoi, încet încet, murmurul se întețea, luând forma unei mirări sau a unor exclamații pripite. O simfonie atemporală a sălii de clasă, cu o cadență pe care ar recunoaște-o, cu ochii închiși, orice profesor de pe lumea asta.

Doamna!

Doamna, Maria e țigancă, fură și nu se spală!

Forfota din clasă s-a stins dintr-odată. O tăcere grea, aproape insuportabilă, s-a așternut peste bănci. Creioanele și creta au amuțit iar pașii Doamnei s-au oprit, confuz, undeva, pe lângă catedră. Dintr-o bancă din rândul de la geam, s-a auzit mai întâi un scâncet. Apoi, un plânset în hohote. Ba nu! Nu! Nu-i adevărat! Eu nu fur! Ba da, așa zice tati, că țiganii nu se spală și fură tot ce prind! Și tu ești țigancă!

Liniște!

Vocea Doamnei a răsunat ferm. Hotărât. Liniște, am spus! Ce s-a întâmplat? Matei, ce ți-a venit? De ce ai spus asta? Păi, tati spune că… Am auzit ce-a spus tati. Să-i spui că greșește. Maria, vino încoace. Ia-mă în brațe. Nu mai plânge. Nu e adevărat, sigur că nu e adevărat. Uite, vrei să-ți spun ceva? Eu cred că noi două semănăm foarte mult. Matei, te rog să te uiți puțin la noi. 

Și cuvintele ei se pierdeau printre priviri curioase, bănci, penare și ghiozdane.

Matei, uită-te la  noi.

Amândouă avem ochi. Mâini. Picioare. Matei, uită-te la noi! Le vezi? E vreo diferență? Sigur că nu. Suntem oameni, Matei! Oameni. Cu toții. Doar gândurile, faptele și dorințele noastre ne dau o identitate. Felul în care ne purtăm unii cu ceilalți. Puterea de a face binele. Nu răul. Nu felul în care arătăm contează. Câți bani deținem. La ce Dumnezeu ne închinăm. Cât de înalți sau scunzi suntem și ce culoare a ochilor sau a părului avem. Și mai vrei să știi ceva, Matei? Nici măcar educația nu-ți dă dreptul să-i desconsideri pe ceilalți. Poți fi erudit, savant, atotcunoscător, și tot nu ai dreptul să-i disprețuiești pe cei din jurul tău. Poți să vorbești în toate limbile pământului și, dacă nu ai dragoste față de semenii tăi, nu ai nimic. Matei, lumea asta a noastră a avut nevoie de câteva mii de ani să înțeleagă că tot ce contează e să ne descoperim umanitatea. Că este singurul lucru care ne va ajuta să biruim într-un univers care ne-a dăruit viața din motive doar de el știute. Să fim recunoscători pentru fiecare secundă pe care o putem trăi împreună. Împreună, Matei. Nu singuri, că oamenii nu pot supraviețui singuri. Așa am fost noi făcuți. Ori, pentru asta, va trebui să învățăm că nu contează cât de înalți sau scunzi suntem sau ce culoare a părului avem. Ci să știm cum trăim în pace cu toții. 

Maria, nu mai plânge. Vrei să-ți spun ceva? Am descoperit că noi două avem ceva exact la fel. Uite. Și eu am părul negru. Cred că și eu sunt țigancă. Așa, ca tine.

Clopoțelul a prins a suna grăbit, anunțând pauza mare. Copiii s-au năpustit spre ușă, alergând în curtea școlii sau pe terenul de sport, pierzându-se în larma de afară. În clasă, aerul proaspăt de primăvară se strecura prin fereastra larg deschisă, biruind mirosul de măr și biscuiți, odihnind nestigherit printre bănci, penare și caiete. Pe un panou țintuit pe perete era scris cu litere mari scăzător, descăzut și diferență, iar Doamna era încă acolo, ținând-o în brațe pe Maria.

Doamna!

A fost, mai degrabă, o șoaptă. Sau poate o iluzie.

Doamna…

Te iubesc!

 

1 comment

  1. WhiteLion spune:

    Domnu’,
    sunt absolut de acord ca Maria poate nu obisnuia sa fure, dupa cum, poate, obisnuiau altii, care nu au aceeasi etnie. Si ca orice generalizare duce la fracturi de logica.
    DAR! Daca ne uitam pe niste statistici legate de infractionalitatea la diversele etnii de pe teritoriul Tarii, si facem diferenta – ca tot era vorba de lectia de mate, s-ar putea sa aveti niste surprize, foarte incorect politic de mentionat, si stim toti ca asa e…
    Exact cum ati spus, FAPTELE ne diferentiaza, nu culoarea. Sa le analizam statistic si obiectiv, dupa ce citim povestea emotionanta.
    Evident, statistica nu-i da dreptul lui Matei sa jigneasca fara motiv, aici cel putin suntem amandoi de acord…

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.