fbpx

Pot animalele să presimtă cutremurele? Analiză United States Geological Survey

Photo 5275870 © Michael Pettigrew | Dreamstime.com

United States Geological Survey, agenție a Guvernului SUA cu competențe în domeniul științei, a realizat o analiză a teoriilor cu privire la un mister vechi de secole: Pot animalele să presimtă cutremurele?

Ce spune USGS:

Cea mai veche referință pe care o avem despre comportamentul neobișnuit al animalelor înainte de un cutremur semnificativ este din Grecia în 373 î.Hr. Potrivit relatărilor de la vremea respectivă, șobolani, nevăstuici, șerpi și miriapode și-au părăsit cuiburile și s-au îndreptat spre siguranță cu câteva zile înainte de un cutremur distructiv. Dovezi anecdotice abundă despre animale, pești, păsări, reptile și insecte care prezintă un comportament ciudat, cu câteva săptămâni până la câteva secunde înainte de un cutremur. Cu toate acestea, nu putem atesta un comportament consecvent înainte de evenimente seismice și un mecanism care explică modul în care acesta ar putea funcționa.

Majoritatea, dar nu toți, oamenii de știință care urmăresc acest mister se află în China sau Japonia.

Putem explica cu ușurință cauza comportamentului neobișnuit al animalelor cu câteva secunde înainte ca oamenii să simtă un cutremur. Foarte puțini oameni observă unda P mai mică care se deplasează cel mai repede de la sursa cutremurului și ajunge înaintea undei S mai mari. Dar multe animale cu simțuri mai ascuțite sunt capabile să simtă undea P cu câteva secunde înainte de sosirea undei S. Cât despre sesizarea unui cutremur iminent cu zile sau săptămâni înainte de a se produce, aceasta este o altă poveste.

O teorie odinioară populară a susținut că a existat o corelație între anunțurile cu privire la animale pierdute din publicația San Jose Mercury News și datele cutremurelor din zona Golfului San Francisco. O analiză statistică amănunțită a acestei teorii, publicată în California Geology în 1988, a concluzionat că nu există totuși o astfel de corelație.

O altă lucrare publicată într-un jurnal științific din SUA pe acest subiect de un om de știință respectat în 2000 pune această întrebare: Este rezonabil ca un model de comportament de evadare seismică să evolueze și un astfel de sistem genetic poate fi menținut în fața presiunilor de selecție care operează pe scara de timp a evenimentelor seismice dăunătoare? Toate animalele răspund instinctiv pentru a scăpa de prădători și pentru a-și păstra viața. O mare varietate de vertebrate exprimă deja comportamente de „avertizare timpurie” pe care le înțelegem pentru alte tipuri de evenimente, așa că este posibil ca un răspuns de evadare seismică să fi evoluat din această predispoziție genetică deja existentă. Un răspuns instinctiv care urmează după o undă P cu secunde înainte de o undă S mai mare nu este un „salt imens”, ca să spunem așa, dar cum rămâne cu alți precursori care pot avea loc cu zile sau săptămâni înainte de un cutremur despre care încă nu știm?

Dacă, de fapt, există precursori ai unui cutremur semnificativ despre care încă nu am aflat (cum ar fi înclinarea solului, modificările apei subterane, variațiile câmpului electric sau magnetic), într-adevăr este posibil ca unele animale să simtă aceste semnale și să conecteze percepția cu un iminent. cutremur.

Cu toate acestea, mai trebuie făcute multe cercetări pe acest subiect. Autorul sugerează stabilirea unui model de comportament de bază care poate fi comparat cu reacțiile diverșilor stimuli de mediu și apoi testarea diverșilor stimuli potențiali în laborator. Desigur, prezența acestor stimuli trebuie încă cercetată cu privire la fenomenele premergătoare unui cutremur, pentru că dacă aceste semnale nu sunt prezente în mediul înconjurător înainte de un cutremur, o conexiune este irelevantă.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/stock-photo-cat-dog-image5275870

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.