fbpx

Plăcerea de a umili e de mers la psihanaliză, nu la școală și, Doamne-ferește, de așezat la catedră

de Alexandra Chirea, profesoară de Limba franceză

E perioada simulărilor și iar am început să dau de așa zisele perle ale copiilor pe tot internetul. Am văzut și tot văd, spre propria-mi zguduire de neuroni, postări cu fotografii ale lucrărilor unor elevi de care făceau mișto chiar profii lor.

Carevasăzică, oamenii dau lucrare de control și apoi fac poze și le postează pe internet, să ne radem cică și să plângem în același timp, dar, mai ales, să vedem, dom’le, să ne fie clar că omenirea va dispărea, căci va fi condusă de ăștia care uitaați, uitați ce perle scriu.

Vă zic, iar mi se zguduie neuronii în reprize, căci nu pot să nu mă gândesc ce festival al victimizării profesorale s-ar produce dacă am publică și perlele doamnelor și domnilor profesori. A pune poze și a rade, în văzul lumii (sigur că te poate pufni râsul sau plânsul, după caz, când citești tu acolo o lucrare, ca corector, că oameni suntem) de ceea ce a scris un copil, well, asta spune mai multe despre tine ca om, dar și ca profesor. Și, se pare, ar trebui să fie interzis prin lege, pentru că în țară asta care pare că își urăște copiii, să lași ceva la bunul simt al „cadrelor didactice’ înseamnă să dai mâna liberă la hăhăială și dispreț asupra celor care sunt în plină formare. Și se pot îndrepta.

Nicio lucrare și nicio perlă nu ar trebui să ajungă vreodată pe toți pereții internetului, mai ales că, nu știu cum să vă zic să nu-i ia inima pe unii profi, da’ eșecul copiilor e și eșecul nostru, dacă nu cumva mai întâi al nostru. Plăcerea de a umili e de mers la psihanaliză, nu de mers la școală și, Doamne-ferește, de așezat la catedră.

Cât despre faptul că lumea se va duce de râpă cu acești copii și cu perlele lor, eu pariez toți banii că nu. Lumea doar se va schimbă (bine, e deja schimbată, dar, de la catedră, se trage cu dinții de vremuri apuse) se va plia, educația se va face altfel, reproducerea de informații va însemna fix zero, căci informațiile ei le au deja la tot pasul.

Trebuie noi, toți, să regândim procesul de predare-învățare-evaluare, căci copiii sunt doar ei, copii că toți copiii, alții decât am fost noi, într-un secol al vitezei și al informației la distanță de un click.

Din nou va spun, ne certăm pe legile educației, dar până acolo, trebuie să avem profesori educați. Și avem prea multe probleme care nu pot fi reglementate de nicio lege a educației. Schimbarea începe și de jos în sus, schimbarea se face și cu fiecare profesor care schimbă ceva în pătrățica lui. Uitându-mă în jur, am impresia tristă că schimbarea, aia mare, nu se va produce niciodată.

9 comments

  1. Anonim spune:

    Se va produce, dar in timp. Orice proces de educare a oricui necesita luni si chiar ani de zile. In strainatate profesorii au coachi specializati pe domeniul educatiei. La noi abia daca s-a auzit de acest cuvant. Iar acesti coachi au cursuri de coaching la activ, nu sunt simpli profesori. Acele cursuri nu dureaza cateva saptamani, ci macar 6 luni. Timp in care ei trec prin propriul proces de transformare la nivel de mentalitate, lucru ce se reflecta in emotiile si actiunile lor viitoare. Si nu e usor.. Daca nu treci tu prin asta vei fi foarte tentat sa impui, sa nu asculti omul din fata, sa vii cu solutii pripite. Profesorii nu au nevoie de si mai multa informatie ci de un spatiu sigur in care sa se descopere pe ei, sa afle ce stil de relationare cu clasa doresc sa aplice, sa priceapa beneficiile acelui stil dar sicosturilelui, si abia apoi sa il invete, dar toate astea in luni si ani de zile.

  2. Lili spune:

    Nu sunt de acord cu opinia d-nei. Oricum sunt fără nume, așa cum și rezultatele la examene sunt publice pentru toată lumea, dar anonimizate, pentru persoană. Nu trebuie să trăim cu ideea că toate sunt bune și perfecte.

  3. Radu Stoianov spune:

    Fără umor lumea este mai puțin frumoasa. Cat timp se păstrează anonimatul nimeni nu are nimic de pierdut. Singurul lucru regretabil este ca accesul la „perle” este unidirecțional. SI a spune cate-o prostioara nu înseamnă nici ca esti, nici ca vei deveni un ratat. Priviți viata mai relaxat…

  4. Prof. LV spune:

    EXCEPȚIONAL articol!! Este adevărat, este real… mulțumim

  5. Prof. LV spune:

    Doar că lipsesc reacțiile… Oare de ce?? Pentru că mulți ne regăsim aici? 😔

  6. Moise spune:

    Dacă ești bun creștin nu expui greșelile altora, nu razi de nimeni.
    În școală nu se xultiva valori morale .Modelul e de balacareala,
    , de distrugere a demnității..

  7. Anton liliana spune:

    Buna Seara! In calitate de parinte Sunt ingrijorata de noile probleme aparute in scoli.Certuri intre copii,consum de droguri, identitati sub semnul intrebariii…EU Sunt descoperita SI toate aceste probleme ma depasesc,prea multa presiune pe profesori SI elevi.Atata tehnologie SI prea multa teorie ne-a dus la dezastru.Am terminat cu familia ,sanatatea SI educatia…Nu ne ramane decat sa ne teleportam in viitor CA sa putem depasi colapsul acestei planete…

  8. Condrea spune:

    Profesorii sunt umiliți de elevi…se induce ideea periculoasă că acești elevi la un click distanta nu trebuie sa mai învețe… de aici pornește acest război profesor elev…nu ai voie sa i pedepsești să i exmatriculezi să i lași repetenți…sa fii cu zâmbetul pe buze la orice golănie mizerie insultă…și demnitatea noastră de oameni???se manca mult rahat și se lovește permanent în onoarea cadrului didactic în suveranitatea lui la catedră…ce nevoie mai aveți de profesori???daca deștepții au toate cunoștințele pe laptop???

  9. Carmen spune:

    Corect. Umilirea incepe de la adulți. Și copiiii învață de la noi
    Dar ce putem face cu acești profesori ?
    Asupra copiilor mei chiar și au pus o amprentă importanta aceste cuvinte:” ești frumoasă, dar proastă”, ” ai știut și tu odată din greșeală, nu ți dau decât 5″, ești prost”. O sa ajungi șofer de tir, sau gunoier, . Ești bun la împins cărucioare… „Ai copiat , că oricum tu nu știi nimic. . Texte spuse de o profesoara de matematica copiilor de clasa a 6-a, și de un prof de mate de la liceu
    Cu ce psihic sa se ridice copiii ăștia la ore?? Oamenii ăștia formează viitori oameni.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.