fbpx

Petiție pentru demisia lui Cîmpeanu din fruntea Agenției Universitare a Francofoniei

Cercetătorii francofoni îi cer lui Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educației, să demisioneze din postul de președinte al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), potrivit unui mesaj publicat de Ciprian Mihali, conferențiar universitar la UBB Cluj, pe contul său de Facebook.

În petiția postată online, semnatarii solicită Consiliului de Administrație al AUF și Rectorului acesteia „să își asume responsabilitățile pentru a pune capăt acestei președinții care poate submina grav prestigiul Agenției”, iar lui Cîmpeanu „să renunțe fără întârziere la președinția AUF”, din cauza acuzațiilor de plagiat.

Ciprian Mihali afirmă în mesajul publicat online că a semnat petiția internațională „și vă îndemn pe toți să o faceți. România merită o reprezentare mult mai onorabilă în instituțiile internaționale, iar Francofonia universitară are nevoie în fruntea ei de cineva care să reprezinte un model de integritate profesională și de competență științifică”.

Redăm textul petiției:

„[…] Având în vedere gravitatea acuzațiilor aduse împotriva sa, comunitatea universitară francofonă a sperat că, în interesul AUF, acesta va demisiona și din funcția de președinte al AUF și astfel să protejeze imaginea instituției. Totuși, în cadrul Consiliului de Administrație al AUF, care a avut loc la Paris vineri, 7 octombrie 2022, domnul Sorin Cîmpeanu s-a agățat de postul său, spunând că este vorba despre conspirație și calomnie în timp ce faptele sunt copleșitoare. Plecarea sa din guvernul român este (…) indirect o recunoaștere a vinovăției sale.

De ce vrea domnul Sorin Cîmpeanu să păteze imaginea AUF? Bineînțeles, justiția ar rezolva, deoarece intenționează să meargă în instanță. Dar atâta timp cât această îndoială persistă asupra probității și moralității sale, susținută de presa românească, și nu este înlăturată de justiție, domnul Cîmpeanu nu poate rămâne în fruntea AUF.

Solicităm solemn domnului Sorin Cîmpeanu să renunțe fără întârziere la președinția AUF.

El va putea astfel să se dedice apărării onoarei sale viciate. Facem apel la toți academicienii și toți membrii AUF din lume să semneze această petiție pentru a-l convinge să părăsească mandatul.

De asemenea, solicităm Consiliului de Administrație al AUF și Rectorului acesteia să își asume responsabilitățile pentru a pune capăt acestei președinții care poate submina grav prestigiul Agenției (…).

Nu ne putem imagina o comunitate universitară francofonă care ar alege să-și construiască viitorul fără încredere în reprezentanții săi și în fruntea ei un Președinte a cărui integritate științifică și morală este pusă la îndoială.”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.