fbpx

Participare impresionantă a studenților FJSC la cursul despre fake news. Profesorul a avut nevoie de două laptopuri

Bogdan Oprea, profesor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), a povestit despre faptul că studenții au participat într-un număr impresionant la cursul despre fake news și dezinformare în spațiul online. Situația e cu atât mai remarcabilă cu cât tinerii nu aveau obligația să participe, cursul fiind unul facultativ.

Relatarea profesorului Oprea:

Nu că vreau să mă laud, dar mă laud pentru că sunt tare mândru de ei: la cursul meu facultativ „Fake news și dezinformare online: recunoaște și verifică” din acest semestru s-au înscris 189 de studenți din toți anii, toate specializările și toate formele de învățământ, astfel încât, astăzi, a trebuit să lucrez la două laptopuri deoarece Google Meet permite conectarea doar a cel mult 100 de studenți pe cameră.
Și este un curs facultativ, deci nici obligatoriu, nici opțional, iar studenții au ales să-l adauge orarului lor chiar dacă aceasta înseamnă mai multă școală și un examen în plus la final de semestru!
Știam și am mai spus-o, să nu facem greșeala să desconsiderăm „tinerii de astăzi”. Sunt foarte mulți copii isteți printre ei, dornici să facă lucruri mari în viață și dispuși la eforturi pentru a ajunge acolo unde vor, inclusiv să învețe mai mult și să devină mai buni cu fiecare ocazie care li se oferă. Cum să nu fac și eu toate eforturile pentru ei, inclusiv să-mi înnod urechile prin meandrele tehnologice, lucrând la două tastaturi și manevrând două prezentări PowerPoint în paralel pe ecrane diferite?…
Iar, la ce întrebări bune au pus astăzi, la curs, abia aștept dezbaterile de la seminar, unde și eu, la rândul meu, voi afla lucruri noi despre cum vede generația lor evoluția digitală și soluțiile cele mai eficiente pentru a combate dezinformarea și manipularea într-un mediu online tot mai impregnat de comunicări înșelătoare strategice și de propagandă computațională.
@ Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicare, Universitatea din București