fbpx

Rectorul UniBuc califică legea mandatelor nelimitate drept un derapaj: ”Am încredere că președintele o va respinge”

Marian Preda, rectorul Universității din București (UniBuc) critică Legea prin care rectorii primesc mandate nelimitate, considerând-o un derapaj. Marian Preda spune că are încredere că președintele va respinge legea de la promulgare.

Declarația rectorului UniBuc, integral:

„Îmi exprim dezacordul față de decizia de ieri a Parlamentului României care permite rectorilor universităților să dețină un număr nelimitat de mandate, decizie care încalcă principiile democrației și care a fost adoptată fără consultare publică. 

Orice modificare legislativă cu impact național trebuie precedată de o dezbatere serioasă cu toți actorii și cu toate comunitățile profesionale relevante. Consider că modificările succesive ale Legii Educației Naționale, fără consultarea comunităților academice din universități, a devenit în ultimii ani o practică ce trebuie să înceteze. Fundamentarea deciziilor pe consultarea cu societatea este nu doar o condiție a legislației europene pe care România, în calitate de membru, trebuie să o respecte, ci și o regulă esențială a oricărei democrații reale. 

Pe de altă parte, pentru a evita derapajele antidemocratice, orice funcție de conducere aleasă prin vot trebuie ocupată pentru o perioadă limitată de timp, așa cum ne demonstrează atât teoriile democratice, cât, mai ales, practicile încălcării acestui principiu care au condus la autoritarism, abuzuri și dictaturi. 

De altfel, Universitatea din București, prin voința comunității academice de practicare a unei democrații reale, a integrat principiul mandatelor limitate ale rectorului în Carta sa. Articolul 120, Alineatul 3 din Cartă spune foarte clar că nimeni nu poate ocupa funcția de rector mai mult de 8 ani, indiferent de perioada mandatelor, de întreruperi sau de circumstanțele acestora.

În orice instituție, autoritatea și puterea care îi sunt transferate conducătorului prin votul majorității trebuie să fie exercitate nemijlocit pe o perioadă limitată de timp, după care acesta este obligat să restituie comunității puterea primită, pentru a putea fi apoi transferată mai departe următorului lider. 

Sper că societatea românească s-a maturizat suficient pentru a reacționa ferm în fața unor asemenea derapaje. Am încredere că principiul care conduce la limitarea numărului de mandate pentru cea mai înaltă funcție în stat, alături de reacția societății românești, vor fi fundamentele pe baza cărora Președintele României va acționa pentru a respinge aceste măsuri antidemocratice.”

CONTEXT

Senatul a modificat, miercuri, Legea Educației, astfel încât rectorii să își poată păstra mandatul pe viață. 

Senatorii PNL au votat în favoarea proiectulul, potrivit înregistărilor de la ședință, consultate de Educație Privată.

Printre beneficiarii legii se numără și fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, în prezent rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. În luna iunie a acestui an, Toader a fost validat pentru al doilea mandat. Dacă Legea Educației nu ar fi fost modificată, acesta ar fi fost și ultimul mandat al fostului ministru.

UniBuc

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.