fbpx

O variantă a Omicron mai greu detectabilă la testele PCR, descoperită în Marea Britanie

Photo 175635363 / Blood © Igor Mojzes | Dreamstime.com

Oamenii de știință din Marea Britanie au găsit o versiune „invizibilă” a Omicron care poate fi mai greu de depistat la testele PCR, anunță The Guardian.

Potrivit sursei citate, acestei variante îi lipsește o caracteristică anume, care le permite cazurilor suspecte să fie distinse între testele PCR pozitive.

Oamenii de știință spun că au identificat o versiune „ascunsă” a Omicron care nu poate fi distinsă de alte variante folosind testele PCR pe care oficialii de sănătate publică le folosesc pentru a obține o imagine rapidă a răspândirii sale în întreaga lume.

Varianta ascunsă are multe mutații în comun cu Omicron standard, dar îi lipsește o modificare genetică specială care să permită ca testele PCR de laborator să fie folosite ca instrument eficient de semnalare a cazurilor probabile.

Varianta este încă detectată drept coronavirus prin toate testele obișnuite și poate fi identificată ca varianta Omicron prin teste genomice, dar cazurile probabile nu sunt semnalate prin teste PCR de rutină care dau rezultate mai rapide.

Cercetătorii spun că este prea devreme pentru a ști dacă noua formă de Omicron se va răspândi în același mod ca varianta standard de Omicron. Ei precizează, însă, că versiunea „ascunsă” este distinctă genetic și, prin urmare, se poate comporta diferit.

Varianta ascunsă a fost observată pentru prima dată printre genomurile virusului Covid transmise, în ultimele zile, din Africa de Sud, Australia și Canada, dar este posibil să se fi răspândit deja pe scară largă. Dintre cele câteva zeci de cazuri identificate până acum, niciunul nu se află în Marea Britanie.

Descoperirea noii forme de Omicron i-a determinat pe cercetători să împartă descendența B.1.1.529 în Omicron standard, cunoscut sub numele de BA.1, și varianta mai nouă, cunoscută sub numele de BA.2. Profesorul Francois Balloux, director al University College London Genetics Institute, a spus că aproximativ 6% din cei 709 genomi Omicron trimisi bazei de date a genomului Gisaid au fost BA.2.

„Există două filiații în Omicron, BA.1 și BA.2, care sunt destul de diferențiate genetic”, a spus el. „Cele două descendențe se pot comporta diferit”, a adăugat cercetătorul.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/lab-analysis-new-corona-virus-clinic-laboratory-chemical-research-infection-covid-concept-scientict-image175635363

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.